Bosna i Hercegovina     | 14.06.2018. 13:19 |

Sud BiH - Djelimično uvažena žalba odbrane optuženog Ivana Medića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda BiH u krivičnom predmetu protiv optuženih Ivana Medića i Tonće Rajiča, nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je presudu kojom se žalba Tužilaštva BiH i žalba punomoćnika oštećenih - zaštićenih svjedoka pod pseudonimima "A" i "B" u odnosu na osuđujući dio i u odnosu na optuženog Ivana Medića odbijaju kao neosnovane, dok se žalba braniteljice optuženog Ivana Medića djelimično uvažava, pa je prvostepena presuda Suda BiH od 17. novembra 2017. preinačena u pogledu odluke o kazni, saopćeno je iz Suda BiH.

Primjenom KZ SFRJ Sud BiH osuđuje optuženog Ivana Medića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 22. februara 2012. do 18. septembra 2012., kao i na izdržavanju kazne po navedenoj pravosnažnoj presudi, počev od 9. februara 2017. pa nadalje.

Žalba Tužilaštva BiH u odnosu na oslobađajući dio i u odnosu na optuženog Tonću Rajiča se uvažava, te je prvostepena presuda Suda BiH ukinuta u oslobađajućem dijelu i u tom dijelu je određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Prvostepenom presudom Suda BiH optuženi Ivan Medić oglašen je kriv počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz Krivičnog zakona SFRJ, te da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz KZ SFRJ, pa mu je Sud primjenom ZKP BiH i KZ SFRJ izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina.

Istom presudom optuženi Tonćo Rajič je na osnovu ZKP BiH oslobođen optužbe da je izvršio radnje opisane u oslobađajućem dijelu izreke pobijane presude, čime bi počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz KZ BiH.

Tužilaštvo BiH je blagovremeno izjavilo žalbu, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja u pogledu osuđujućeg dijela presude žalbu uvaži kao osnovanu i pobijanu presudu preinači u tom dijelu, tako da optuženom Ivanu Mediću za počinjeno krivično djelo izrekne kaznu zatvora u trajanju dužem od izrečene kazne i odluči o imovinsko-pravnom zahtjevu, dok je u pogledu oslobađajućeg dijela presude predloženo da vijeće u cjelosti uvaži žalbu i preinači prvostepenu presudu, na način da optuženog Tonću Rajiča oglasi krivim i izrekne mu kaznu zatvora propisanu za predmetno krivično djelo ili da ukine prvostepenu presudu u tom dijelu i održi pretres.

Protiv prvostepene presude žalbu je izjavio optuženi Ivan Medić putem braniteljice zbog svih žalbenih osnova propisanih ZKP BiH, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće Suda BiH žalbu uvaži, te preinači pobijanu presudu na način da donese presudu kojom se optužba odbija, odnosno presudu kojom se optuženi oslobađa od optužbe ili da Sud rješenjem ukine prvostepenu presudu i odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu