Bosna i Hercegovina     | 15.06.2018. 13:12 |

Brojne bajramske radosti u Trebinju

FENA Saopćenje

TREBINJE, 15. juna (FENA) - Centralna manifestacija klanjanja bajram-namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je jutros u džamiji Osman paše Resulbegovića u Trebinju.

Bajram-namazu prisustvovalo je stotinu pedeset Bošnjaka iz ovog grada, raseljenih Trebinjaca koji su ovaj veliki mubarek željeli provesti u svom rodnom gradu. Bajram-namaz imamio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Podsjetivši kako je ramazan bio prilika za duhovno jačanje svakog pojedinca on je kazao dao se naučene vrijednosti tokom ovog mjeseca trebaju i dalje njegovati da bi ljudski životi u posvemašnoj atmosferi nemira, straha, smutnje, nepovjerenja i zaokupljenosti beznačajnim stvarima, bili ispunjeni vrijednostima mira i spokoja, predanog i poštenog rada, reda, istrajavanja i darivanja, te međusobne podrške i ohrabrivanja.

- Prijeko su nam potrebne i misli i riječi, a nadasve djela kojima se vjera živi i potvrđuje - istakao je muftija Dedović.

Upozorio je vjernike da čuvaju lično i kolektivno dostojanstvo i da budu spremni ponijeti sva iskušenja koja ih zadese, jer ona, zapravo, čeliče ljudski karakter i odlučnost.

- Bez obzira s kakvim se izazovima budemo suočavali u budućnosti, imajmo na umu da su snaga i budućnost našeg naroda sadržani u postojanju moralnih vrlina. Naša je snaga u dobroti i strpljivosti, jer to je ono u što se čovjek može pouzdati i po čemu će ga pamtiti i nakon što ode s ovoga svijeta - kazao je muftija.

Naglasio je da otvorenost prema svijetu i životu obogaćuje i usrećuje, dok uskogrudnost vodi u isključivost, pasivnost i povlačenje u sebe. Kao na prioritete kojim bi se vjernici trebali u budućnosti rukovoditi izdvojio je posvećenost sebi, svojim obavezama i dužnostima te da se od sjećanja, od prošlosti, od stare slave i truda predaka ma kako na njih bili ponosni, ne može živjeti.

 - Traženje krivice u drugima i bavljenje onim što niti je u obavezi, a niti u potrebi jednog čovjeka, samo mu oduzima energiju i snagu koju je bilo korisnije usmjeriti u vlastitu nadogradnju i poboljšanje samog sebe, svoje porodice i svoga okruženja - upozorio je muftija.

Objašnjavajući razloge zašto je centralna manifestacija klanjanja bajram-namaza za Mostarsko muftijstvo održana u Trebinju rekao je da je to emanet vjere svih muslimani iz ovog kraja preuzet od svojih predaka.

- Tu smo, zato što moramo biti jedni s drugima, jedni za druge, i što smo mi najpreči jedni drugima. Tu smo zato što moramo oživljavati ove naše prostore i unositi u njih duhovnost i život u cjelini, jer to neće niko raditi umjesto nas, mi imamo poslanje za to i valja nam ga ispuniti -dodao je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Ministrica Leko vjernicima MIZ Ljubuški zaželjela da im Bajram donese mir i sreću

Muslimani širom svijeta proslavili Ramazanski bajram

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu