Regija     | 19.06.2018. 10:35 |

Evropska komisija - Što prije započeti procedure za osnivanje REKOM-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Procedure za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ (REKOM) treba započeti što prije, a lideri regiona trebaju preduzeti korake za njegovo osnivanje, stav je Evropske komisije koji u današnjem tekstu donosi Portal europeanwesternbalkans.

Tekst je objavljen uoči predstojećeg Samita u Londonu u okviru Berlinskog procesa na kojem se očekuje da će Deklaraciju o osnivanju REKOM-a potpisati premijeri Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore.

U novoj Strategiji za zapadni Balkan, Evropska komisija je u vodećoj inicijativi posvećenoj pomirenju i dobrosusjedskim odnosima izričito navela osnivanje REKOM-a kao jednu od najvažnijih operativnih mjera. To, kako se navodi u tekstu, predstavlja jasan signal da je pomirenje visoko među prioritetima EU u odnosu na region i da će se posebno insistirati na regionalnom utvrđivanju činjenica o prošlosti.

Ocjenjuje se da se regionalni pristup nameće kao jedino rješenje za utvrđivanje činjenica o žrtvama rata, nestalim osobama i mjestima njihovog zatočenja, zato što se pokazuje da se nasljednice nekadašnje SFRJ još uvijek spore oko brojeva, a da nijedna nema potpunu evidenciju ljudskih gubitaka u ratovima devedestih godina.

Osnivanje međuvladine komisije REKOM podržalo je oko 580.000 građana širom regiona, a na predstojećem Samitu u Londonu očekuje se potpisivanje spomenute Deklaracije. Ona predstavlja izraz političke volje, kojom se premijeri obavezuju da će institucije njihovih zemalja preduzeti neophodne korake za osnivanje REKOM-a do juna 2020.

- Ako REKOM bude osnovan do juna 2020. godine, Komisija može da postane operativna već 2022. i da svoju misiju ispuni već nakon tri godine. To znači da bi njen mandat, koji se sastoji iz prikupljanja informacija i utvrđivanja činjenica o kršenju ljudskih prava, individualnih i masovnih ratnih zločina i sudbine nestalih, izrade popisa ljudskih gubitaka civila i boraca, utvrđivanja činejnica o mjestima zatočenja u toku ratova i istraživanje konteksta, uzroka i motiva koji su doveli do oružanih sukoba, ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava, bio ispunjen do aprila 2025. godine - ističe se u tekstu.

Dodaje se da EU pomirenje na zapadnom Balkanu vidi kao prioritet iz jasnog razloga - nepostojanje saglasnosti zemalja bivše Jugoslavije o žrtavama sukoba devedesetih ostavlja prostor za nacionalističke manipulacije, koje mogu ugroziti bezbjednost čitavog regiona. Koalicija za REKOM, kako se navodi, ponudila je konkretan plan za formiranje međuvladine komisije, koja treba da utvrdi činjenice o žrtvama, nestalim osobama i mjestima zatočenja u najkraćem mogućem periodu i po metodologiji koja će biti usaglašena u okviru same komisije.

- Osnivanje REKOM-a je važno zbog priznanja patnji žrtava, neophodnog i za žrtve i njihove porodice i za izgradnju empatije. Regionalni karakter REKOM-a omogućuje da sve žrtve budu priznate u svim zemljama regiona, nezavisno od svoje etničke pripadnosti, da sjećanje na njih ne ostane samo unutar njihove etničke zajednice - naglašava se u tekstu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Belgijsko predsjedništvo EU i Evropska komisija pozivaju na hitnu akciju za zaštitu prava palestinske djece

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Ćudić: BiH mora iskoristiti novi zamah na evropskom putu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu