Bosna i Hercegovina     | 22.06.2018. 13:14 |

CPI uručio priznanja općinama za budžetsku transparentnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juni (FENA) - Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) proglasila dobitnike priznanja koji su na nedavnom istraživanju otvorenosti budžetskog ciklusa na nižim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini osvojili najveći broj bodova.

Dobitnici priznanja za otvorenost i transparentnost budžetskog ciklusa su: Bijeljina, Prnjavor, Tešanj, Sarajevo- Centar, Sarajevo- Novo Sarajevo, Sarajevo- Stari Grad, Zenica, Gradiška, Mrkonjić Grad, Bosanska Krupa, Bihać, Odžak, Gračanica, Lukavac, Tuzla, Kanton Sarajevo, Zeničko-dobojski Kanton, Posavski kanton.

- Svi navedeni organi vlasti učinili su dodatni napor da objavljuju budžete za građane, kratke i razumljive vodiče koji pomažu građanima i poduzetnicima da bolje razumiju javne finansije svoje općine ili kantona. njihovo zalaganje važan je primjer ostalima u Bosni i Hercegovini da transparentnost ovisi prvenstveno o političkoj volji i odluci vodećih ljudi općina i kantona da budu odgovorni prema građanima - saopćio je CPI.

Istraživanjem se mjerilo da li organi uprave pravovremeno tokom godine objavljuju najvažnije budžetske dokumente i da li objavljeni dokumenti sadrže sve potrebne podatke.

Provedeno je u okviru Programa održivosti civilnog društva koji financira američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sufinansiranje energijski efikasne i ekološke javne rasvjete u tri općine TK

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu