Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 28.06.2018. 08:51 |

Pompeo: Sjeverna Koreja razumije naše želje, Rusija važan geostrateški faktor

FENA Internet

WASHINGTON, 28. juna (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo vjeruje da Sjeverna Koreja razumije koliko SAD želi potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka, dok dvije zemlje pregovaraju o tom pitanju nakon nedavnog samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

- Mi smo nedvosmisleni u našim razgovorima o tome na što mislimo kada kažemo potpuna denuklearizacija - rekao je on na saslušanju u Senatu.

Pompeo je kazao da će voditi pregovore s Pjongjangom i da je optimističan da će SAD dobiti posmrtne ostatke američkih vojnika iz Korejskog rata.

Stranica '38 North', koja prati događaje u Sjevernoj Koreji, objavila je u srijedu da Pjongjang unapređuje svoje postrojenje za nuklearno istraživanje, uprkos obećanju Kima o denuklearizaciji Korejskog poluotoka koje je dao na samitu u Singapuru.

Nedavne satelitske slike pokazuju ne samo da se radovi u Yongbyonu, najvećem sjevernokorejskom nuklearnom postrojenju, nastavljaju, nego da Sjever tamo radi i na infrastrukturi.

- Neslužbene satelitske slike od 21. juna pokazuju da se radovi na unapređenju infrastrukture u Centru za naučno istraživanje Yongbyon nastavljaju ubrzanim ritmom - piše stranica '38 North'.

Pompeo se osvrnuo i na najavljeni samit Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, kazavši da Trump vjeruje da bi Rusija trebala biti uključena u razgovore o globalnim vanjskopolitičkim pitanjima.

Kazao je da će Trump na sastanku s Putinom naglasiti da je rusko miješanje u američke izbore neprihvatljivo.

Odgovarajući na pitanje bi li Rusija trebala biti dio G7, Pompeo je rekao da bi Trump trebao govoriti za sebe, prenosi Al Jazeera.

- Predsjednik duboko vjeruje da se ne može izbjeći da Rusija bude dio tih važnih geostrateških razgovora - zaključio je Pompeo. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu