Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 18:34 |

Vlada TK - Donesene odluke iz oblasti obrazovanja i socijalne politike (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 3. jula (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona zasjedala je danas, a donesene su odluke koje će u narednom periodu regulisati prava iz nekoliko oblasti, prvenstveno socijalne politike te mladih, koji postižu dobre rezultate u oblasti obrazovanja, kulture i sporta.

Podnesen je Finasijski izvještaj Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, iz kojega je vidljivo da zdravstvene ustanove na području TK uglavnom posluju pozitivno, ili su blizu poboljšanja finansijske situacije.

Vlada je prihvatila obračun sredstava u zdravstvu Tuzlanskog kantona za prošlu godinu. Ukupna ostvarena sredstva iznose oko 378 miliona maraka, što je za 8,21 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno utrošena sredstva iznose više od 353 miliona maraka, što je povećanje za oko sedam posto. Tokom prošle godine izvršena su kapitalna ulaganja u iznosu od deset miliona i 458 hiljada maraka.

-  Ukupno ostvareni prihodi na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini po stanovniku iznose 850,12 KM, u Zavodu zdravstvenog osiguranja ostvareno je 522,07 KM, u zdravstvenim ustanovama po obavezama zdravstvenog osiguranja 92,14 KM i u zdravstvenim ustanovama izvan obaveznog zdravstvenog osiguranja 235,95 KM - kazao je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Mirsad Hodžić. 

Nenaplaćena potraživanja u odnosu na prošlu godinu smanjena su za 16,69 posto, a obaveze prema dobavljačima preko 90 dana su smanjene za oko 18 posto. Što se tiče finansijskog poslovanja, zdravstvene ustanove na području kantona sa Zavodom zdravstvenog osiguranja iskazale su pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 26.960.000  maraka.

- U ovom iznosu suficit Zavoda iznosi 12. 802.094 KM, a javne zdravstvene ustanove iskazale su pozitivan finansijski rezultat od 1.460.284 KM. Ostale zdravstvene ustanove na području kantona iskazale su kumulativne finansijske rezultate u iznosu od 11.469.471 KM  - dodao je Hodžić.

Donesena je i Odluka o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za raspodjelu sredstava za podršku mladima. Riječ je o projektu stambenog zbrinjavanja mladih, za šta je iz budžeta obezbijeđeno 100 hiljada maraka. Od toga je 80 hiljada maraka predviđeno za subvencioniranje kamata, a preostalih dvadeset za opremu koja će mladima koristiti za bolje postizanje rezultata u obrazovanju ili sportu.

- Kada je u pitanju subvencioniranje kamata kriteriji će biti starosna dob, stručna sprema, imovinski cenzus, uspješni rezultati u oblasti nauke, umjetnosti, sport, kulture i broj članova domaćinstva. Kada je u pitanju dodjela sredstava za nabavku opreme, kriteriji će biti uspješni rezultati u oblasti sporta, obrazovanja, nauke, kulture i umjetnosti, prosjek ocjena i stručna sprema i članstvo u nevladinim organizacijama. U odluci je detaljno razrađen sistem bodovanja a ministarstvo će u kratkom roku raspisati javni poziv - navela je ministrica za kulturu, sport i mlade TK Slavena Vojinović. 

Prihvaćena je Analiza stanja u oblasti socijalne i dječije zaštite na području Tuzlanskog kantona. U prošloj godini ukupno je izdvojeno više od 29 miliona maraka, a pravo  je ostvarilo ukupno je 23.326 korisnika.

 - U protekloj godini je evidentirano 7.773 korisnika koja su ostvarila prava kroz lične invalidnine, dodatak za njegu, zatim ortopedski dodatak, pomoć u troškovima liječenja i osposobljavanja za rad - istaknula je ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak TK Sandra Memić. 

Utvrđen je nacrt Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona, kako bi se olakšao rad kantonalnih inspektora na terenu. Njime će biti precizirane pojedine odredbe, što doprinosi  popunjavanju pravnih praznina koje u uočene tokom primjene trenutno važećeg zakona. Vlada je prihvatila prijedlog Direkcije regionalnih cesta Tuzlanskog kantona za finansiranje projekata izgradnje, obnove i sanacije regionalnih cesta Tuzlanskog kantona.

Radi se o projektima koji će biti finansirani iz kreditnih sredstava u iznosu od 20 miliona maraka. Vlada je danas odobrila pet hiljada maraka Opštini Srebrenica kao finansijsku podršku Programu obilježavanja 23. godišnjice genocida.

 Pogledajte http://www.fena.ba/video/1944

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1d7U6B6-DNm3ITBXVgN8hFQUIKeGW2RF9?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Sufinansiranje energijski efikasne i ekološke javne rasvjete u tri općine TK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu