Kultura     | 09.07.2018. 09:35 |

Pozorišne igre BiH - Sjećanje na Vojislava Vujanovića, dobrog duha Igara

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 9. jula (FENA) - U sklopu pratećeg programa 37. Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu, upriličen  je hommage Vojislavu Voji Vujanoviću, kako je rečeno, dobrom duhu ovog pozorišnog Festivala.

Vojislav Vujanović, dugogodišnji hroničar teatra pa i samih Pozorišnih Igara u Jajcu, opisivao ih je kao "jedan od zvjezdanih trenutaka u ukupnoj historiji bh. kulture". O Igrama je napisao i dvije knjige - "Plodovi i rađanja", koja tematizira sve prijeratne “Igre” u Jajcu, i "Plodovi i trajanja", koja se bavi ponovnim pokretanjem “Igara” od 2002. do 2013. godine.

Nekadašnji direktor Doma kulture i Pozorišnih Igara Mevzudin Duranović istako je između ostalog  da se u sjećanjima Jajčana nikad ne može zaobići ime koje je zadužilo cjelokupnu teatarsku zajednicu a posebno Jajce i njegove građane - ime koje mora ostati upisano zlanim slovima u istorijat bh. teatarske kritike, ali i Pozorišnih/Kazališnih igara u Jajcu. A to je Vojislav Vojo Vujanović.

Duranović je istako da je Vujanović bio divan čovjek bez kojeg se nisu mogle ni zamisliti Igre u Jajcu. Bio je najdugovječniji voditelj okruglih stolova, predsjednik Stručnog žirija, selektor Igara u Jajcu.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan rekao je da je sjećanje na Voju Vujanovića moralna obaveza građana Jajca.

- Vjerujem da ovog prijatelja Jajca, Pozorišnih igara - a kad kažemo Jajce i Pozorišne igre to je isto, nećemo nikada zaboraviti. Ostaje da mu iskažem jednu veliku zahvalnost svih nas Jajčana kao aktuelni načelnik, jer sigurno da je teško reći koliki je bio doprinos Vujanovića ovim Igrama.

Vjerovatno mu se nikada nećemo moći odužiti. Nismo mu se sigurno odužili adekvatno za ono što je učino dok je bio živ... Siguran sam da smo mu jako zahvalni i vjerujem da će ostati vječan kad su u pitanju Pozorišne Igre i mi ovdje u Jajcu - rekao je Hozan.

Tokom sjećanja na Vojislava Voju Vujanovića spomenuta je njegova blagost, neobična vedrina, sposobnost i spremnost da pomogne mladima. Također je spomenuto da je nakon Voje Vujanovića ostalo neukoričenih kritika koje bi trebalo objaviti, te da bi Pozorišne igre možda mogle biti te koje bi objavilo te rukopise, među kojima je i treća nezavršena knjiga posvećena Pozorišnim igrama u Jajcu.

Supruga Vojislava Vujanovića, Živka Vujanović bila je dirnuta količinom emocija na ovom hommageu. Između ostalog, rekla je da porodica želi osnovati Fondaciju Vojislav Vujanović.

Vojislav Vujanović rođen je u Gredi kod Bosanske Gradiške 1937. godine. Preminuo je 11. januara 2018. godine u 81. godini života.

Školovao se u Banjoj Luci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je Orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao novinar u “Oslobođenju”, “Večernjim novinama” i Radio Sarajevu. Bio je član redakcije studentskog lista “Naši dani”, časopisa “Pozorište”, Trećeg programa Radio Sarajeva i časopisa “Stećak”.

Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Teatrolog Zoran Mlinarević selektor Pozorišnih igara u Jajcu

Film 'Ritmovi i boje nemira' u pratećem programu Pozorišnih igara BiH

Hozan: Naš zadatak je da Festival još više, snažnije podržavamo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu