Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 19:59 |

Odano poštovanje stradalima u Biljanima kod Ključa

FENA Muhamed Sadiković

KLJUČ, 10. jula (FENA) - Obilaskom stratišta, spomen mezarja i historijskim časom u Memorijalnom centru Biljani, građani Ključa i Unsko-sanskog kantona još jednom su odali poštovanje ubijenim stanovnicima Biljana, Osmanovića, Džaferagića, Domazeta, Mešana, Ćehića i Jabukovca. Time je obilježena 26. godišnjica stradanja 264 stanovnika ovih ključkih naselja, koji su ubijeni na današnji dan 1992. godine.

Među ubijenima bilo je i šestoro djece, od kojih najmlađa šestomjesečna Amila. Svi su oni bačeni u prirodne jame Crvena zemlja, Lanište I i Lanište II.

- Ovdje se od 10. jula 1992. godine vrijeme drugačije računa. Od tada su mali postali hrabri u borbi za istinu i pravdu. Cilj je bio izbrisati nesrpsko stanovništvo, međutim i pored strašnog zločina u tome se nije uspjelo. Jednostavno, moramo naučiti mlade naraštaje da odbace mržnju i budu tolerantni, kako nam se ovo nikad ne bi ponovilo - poručio je načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović.

Poštovanje žrtvama u Biljanima, danas je iskazao i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara.

- Svirepo ubijeni u Biljanima, dokaz su da nismo izjednačeni u borbi za pravdu. Žrtve su bačene u jamu kako bi se grijesi sakrili, međutim istina uvijek iziđe na vidjelo. Zato ne smijemo dopustiti da nas snaga izda, moramo se boriti za pravdu, jer to dugujemo ovim žrtvama - rekao je ministar Čampara.

Općinsko vijeće Ključ i premijer USK Husein Rošić ponovo su podsjetili kako bi 10. juli morao biti proglašen Danom žalosti. Također, iz Memorijalnog centra Biljani još jednom je zatraženo procesuiranje odgovornih za ove zločine, jer su do sada tek trojica privedena pravdi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Trajno zbrinuti - Devet porodica u Ključu dobilo nove stanove

Bećirović u Ključu: Umjesto migrantskog vala, Krajini treba poslati val investicija

Dovršetak obnove župne crkve u Ključu

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli