Svijet     | 30.07.2018. 10:06 |

Zimbabve danas održava prve izbore bez Mugabea

FENA Internet

HARARE, 30. jula (FENA) - Građani Zimbabvea su danas izašli na prve izbore bez imena Roberta Mugabea na glasačkim listićima, u natjecanju koje bi zemlji moglo vratiti međunarodni legitimitet i pojačana ulaganja ili novu stagnaciju ukoliko se ustanovi da su izbori bili neregularni.

Oko 5,5 miliona registrovanih glasača izašlo je danas na glasačka mjesta u toj južnoafričkoj zemlji željnoj promjena nakon višedecenijske ekonomske paralize tokom skoro 40-godišnje vladavine 94-godišnjeg Mugabea.

Pred nekim glasačkim mjestima formirali su se redovi glasača. Na hiljade izbornih posmatrača u zemlji nadzire izborni proces za koji opozicija tvrdi da je diskriminatoran prema njoj.

Dvojica glavnih kandidata su 75-godišnji predsjednik države Emmerson Mnangagwa, bivši zamjenik predsjednika koji je preuzeo dužnost od Mugabea prošle godine, i Nelson Chamisa, koji je postao čelnik najveće opozicione stranke prije samo nekoliko mjeseci.

Mnangagwa je apelovao na građane da održe mir u zemlji tokom istorijskih izbora, rekavši: "Mi smo jedan narod s istim snom i zajedničkom sudbinom. Potonut ćemo ili ćemo zaplivati zajedno". 

Dugi redovi glasača formirani su u jutarnji satima u prijestonici Harareu i u drugim gradovima diljem zemlje, prenosi Associated Press.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Počela druga faza glasanja u Indiji

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu