Bosna i Hercegovina     | 23.08.2018. 12:19 |

Tužilaštvo TK - Otvorena istraga protiv Muje Fiše i drugih

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. augusta (FENA) - Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) otvorilo je istragu protiv Muje Fiše, ministra saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo (KS), Harisa Gušića, privremenog upravitelja u GRAS-u, Adnana Himzanije, predsjednika Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanela Nezirića, advokata i edukatora za javne nabavke, te protiv Amira Junuzovića, vlasnika i osnivača firme "Junuzović kopex" Lukavac, te, također, i protiv pravnog lica Junuzović kopex, a u vezi s postupanjem suprotnim Zakonu o javnim nabavkama BiH.

Naime, Kantonalno tužilaštvo TK donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv pet osoba i jednog pravnog lica u vezi sa izbjegavanjem postupka javnih nabavki prilikom kupovine 26 rabljenih autobusa na plin od  odgovornih osoba u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću “GRAS” Sarajevo od firme privrednog društva “Junuzović kopex” Lukavac  tokom 2017. godine, a radi pribavljanja imovinske koristi prodavcu od više stotina hiljada KM, pri ćemu su korištena dodjeljena budžetska sredstva Kantona Sarajevo, iz kojih sredstava je i ostvarena ova korist.

Također, istraga se vezuje i za pokušaj da se na isti način i sa istim ciljem pribavljanja takve koristi provede i nabavka 25 minibus vozila u GRAS-u,  od iste firme i po sličnoj matrici poslovanja. 

Po nalogu Tužilaštva pripadnici Federalne uprave policije (FUP) danas su osumnjičene pozvali na ispitivanje.

Postoje osnovi sumnje da je Fišo kao ministar saobraćaja u Vladi KS, udružio grupu ljudi, u kojoj su bili i pomenuti kao članovi, te su po prethodnom dogovoru, suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH i poslovnim interesima KJKP GRAS Sarajevo, u postupku nabavke autobusa, zloupotrijebili svoja službena ovlašćenja, ili u slučaju određenih članova grupe svojim djelovanjem doprinjeli da se zloupotrijebe službena ovlašćenja, a  kako bi se  pribavila imovinska koristi firmi Junuzović kopex.

Navedeno je da je, udruženim djelovanjem osumnjičenih, ovoj firmi pribavljenja imovinska korist u većem iznosu, kao  razlika između prodajne vrijednosti i nabavne cijene vozila, te da su pokušali prodajom i kupovinom minibus vozila ovoj firmi pribaviti, također, imovinsku korist  u većem iznosu.

Oni su osumnjičeni da su kao saučesnici počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja, dok je pravno lice Junuzović kopex Lukavac osumnjičeno za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Pododjeljenje za javne nabavke Vlade distrikta Brčko za devet mjeseci ove godine pokrenulo je preko 300 postupaka javnih nabavki

Hrvatska: U istrazi nezakonitosti na Geodetskom fakultetu 29 uhićenih

'CORE Days 2023': Panel rasprava o zelenim javnim nabavkama (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu