Regija     | 30.08.2018. 10:57 |

Koalicija za REKOM: Provjeriti informacije o masovnoj grobnici u selu Medevce

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Koalicija za REKOM, povodom Međunarodnog dana nestalih, poziva nadležne organe Republike Srbije da utvrde tačnost informacije o postojanju masovne grobnice u selu Medevce.

Prema primljenim informacijama, sa porukom da je riječ o "doprinosu rješavanja sudbine nestalih“, na toj lokaciji tokom izgradnje objekta za potrebe policije, u septembru 2001. godine, vojnim rovokopačem su iskopana i polomljena četiri tijela koja su bila zakopana na neobilježenom mjestu pored puta Leskovac – Priština, saopćeno je iz Koalicije za REKOM.

Civilna policija je prekinula iskopavanje. Jedan policajac je, kako se navodi u saopćenju, rovokopačem zatrpao dijelove tijela i nađene stvari i poravnao zemlju. U roku od 40 minuta na lokaciju masovne grobnice stigao je general Vladimir Lazarević i s njim Stojan Konjikovac, načelnik Štaba 549. mtbr.

-General Lazarević, osuđen pred MKTJ za zločine protiv čovječnosti, penzionisani general Konjikovac, kao i bivši načelnik bezbjednosti 549 mtbr. Miljan Veličković raspolažu podacima o mjestu na Kosovu odakle su tijela prebačena u Srbiju i šta se dalje događalo sa tijelima, da li su premještena na drugo mjesto ili uništena - navode iz Koalicije za REKOM.

Pozivaju pojedince koje raspolažu podacima i informacijama o masovnim grobnicama i uništavanju posmrtnih ostataka ratnih žrtava, da se jave i pomognu da se razjasni sudbina još 10.281 osobe, nestale u vezi sa ratovima devedesetih na području nekadašnje SFRJ.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

REKOM: Obaveza država je da obilježe Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu