Bosna i Hercegovina     | 17.09.2018. 14:51 |

Tokić: Očekujem presudu u svoju korist, zastava RBiH je legalna

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 17. septembra (FENA) – U Osnovnom sudu u Banjoj Luci završen je dokazni postupak protiv predsjednika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića, zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. 

-Dokazali smo da je zastava Republike BiH legalna, legitimna i može se isticati na svakom pedlju države BiH i da takvo djelo nije kažnjivo - rekao je Tokić u izjavi novinarima pred tim sudom.

Podsjeća da se na svim dosadašnjim ročištima pojavljivao s grbom RBiH i zastavom s ljiljanima, koji su, kaže, simbol slobode, ljudskog dostojanstva i vjekovne historije i tradicije države BiH.

Kaže da su završne riječi u postupku protiv njega i Adnana Bajrića odgođene, zbog, kako je ustvrdio, nespemnosti tužilaštva.

Uvjeren je da će ovaj postupak biti završen u njegovu korist, a presuda se očekuje u oktobru.

Postupak protiv Tokića i Bajrića počeo je u decembru prošle godine, nakon što je Okružno tužilaštvo Banja Luka 2015. godine podiglo optužnicu kojom se Tokić i Bajrić terete da su počinili spomenuto krivično djelo 22. maja 2015. u Banjoj Luci, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992. godine.

Tokić i Bajrić su u to vrijeme "raširili ratnu zastavu Armije BiH, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala član Ujedinjenih nacija bez entiteta“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu