Bosna i Hercegovina     | 02.10.2018. 12:09 |

KS - Potpisan protokol o saradnji i postupanju na zaštiti djece

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Kako bi zaštitili djecu od zloupotrebe, eksploatacije, prosjačenja, danas su predstavnici kantonalnih institucija za socijalni rad, tužilaštva, suda potpisali Protokol o saradnji i postupanju u slučajevima protivpravnog ponašanja na štetu djece u Kantonu Sarajevo.

Protokol su potpisali ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović,  ministrica zdravstva Zilha Ademaj, te ministri unutrašnjih poslova, pravde i uprave Vedran Mulabdić i Mario Nenadić.

Također su Protokol potpisali i direktori javnih ustanova Kantonalnog centra za socijalni rad, Odgojnog centra KS i Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći Enes Šabić, Nermin Mušikić i Velija Nuhanović, kao i predstavnici kantonalnog tužiteljstva, Općinskog i Kantonalnog suda.

 - Cilj potpisanog protokola je sprječavanje prosjačenja, skitnje, eksploatacije djece, kao i svih vidova zloupotrebe i protupravnih ponašanja na štetu djece u KS - kazala je ministrica Dautbegović.

Postojala je potreba, dodala je, da se u okviru propisanih nadležnosti potpisnika Protokola, zaštite djeca koja su žrtve svih oblika protupravnog ponašanja, a koja obuhvataju krivično i prekršajno ponašanje, te da se prevenira fizičko i psihičko zlostavljanje djece.

Protokol nudi pojašnjenja u nadležnostima, odgovornostima u konkretnom predmetu, sa fokusom podizanja svijesti o važnosti zaštite djece, te, kako je ministar Nenadić kazao „znači da smo tu da vidimo šta je i čija je protokolarna aktivnost i da o tome obavijestimo i javnost i građane KS da čvrsto stojimo iza naših odgovornosti“.

-  Ovim smo na jasan način poslali poruke da ćemo se uvijek i na svaki način institucionalno boriti za zaštitu djece u KS i BiH – istakao je ministar Nenadić.

Šef misije OSCE u BiH ambasador Bruce G.Berton pozdravio je usvajanje Protokola čiji je cilj poboljšati saradnju među relevantnim akterima u borbi protiv iskorištavanja i zlostavljanja djece, te osigurati žrtvama adekvatnu podršku i zaštitu.

- Protokol, koji nadopunjuje postojeće referalne mehanizme u državi, pomoći će kantonalnim vlastima da adekvatno odgovore na potrebe djece žrtava kriminala i svih drugih protupravnih radnji – naglasio je Berton.

Misija OSCE u BiH, naglasio je Berton, nastavit će pružati podršku lokalnim partnerima u njihovom nastojanju da unaprijede svoj rad u borbi protiv trgovine ljudima i osiguraju veću zaštitu i podršku žrtvama.

Činjenica da se potpisivanje ovog Protokola održava tokom obilježavanja „Dječije nedjelje“ u Kantonu Sarajevo, za Bertona kao i potpisnike Protokola predstavlja još jedan primjer istinske odlučnosti vlasti da održe interese djece kao prioritet u svim svojim aktivnostima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hasanović i direktori četiri zdravstvene institucije potpisali sporazume za nabavku opreme

 Hota-Muminović u studijskoj posjeti Istanbulu

Omeru Osmanoviću dodijenjena zahvalnica Udruženja '182. viteška lahka brigada'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel