Bosna i Hercegovina     | 24.10.2018. 12:55 |

Studentski centar Zenica s novom fasadom dočekuje hladne zimske dane

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 24. oktobra (FENA) - Zgrada Studentskog centra u Zenici (SCZ), koja je stara 40 godina, ovih je dana dobila novu fasadu te studentima fakulteta Univerziteta u Zenici sada nudi daleko veći komfor za boravak i učenje.

-U zadnje četiri godine uložili smo 250.000 KM, mahom u energetske projekte. Zamijenili smo fasadnu stolariju, što je projekt vrijedan 100.000 KM, zatim smo postavili led rasvjetu i, u dvije faze, završili smo izradu fasadnog omotača. U proceduri je i instaliranje solarnih panela te bojlera za pripremu potrošne vode, što je također jedna od energetskih mjera, a što će biti okončano do 15. novembra - najavio je na današnjoj svečanosti povodom završetka radova na izradi fasade direktor SCZ Dino Eminović.

Potrebno je zamijeniti i unutrašnje vodovodne i kanalizacione instalacije te namještaj, a Eminović napominje da su efekti svih dosadašnjih ulaganja u energetske projekte, uštede na godišnjem nivou od 26.000 KM ili 30 posto od dosadašnjih troškova. S novom će fasadom uštede biti i veće.

Eminović je najavio i skoru prezentaciju za izgradnju Depadansa, kapaciteta 100 ležaja, jer je postojeći kapacitet od 228 kreveta nedovoljan za sadašnje potrebe.

-Planirano je da na proljeće iduće godine dobijemo svu potrebnu dokumentaciju, a do kraja godine da počnemo i građevinske radove - kazao je.

Svečanosti su prisustovali i premijer ZDK-a Miralem Galijašević, resorni ministar obrazovanja Mensur Sinanović i rektor UNZE-a prof. dr. Damir Kukić, koji su najavili podršku svim najavljenim novim projektima SCZ.

ZDK je, od 250.000 KM, koliko je u uloženo u obnovu zgrade SCZ, uložio 120.000 KM, 50.000 KM uložilo je i Federalno ministarstvo okoliša, dok je ostatak sredstva obezbijedio sam UNZE-a, čija je jedna od članica i SCZ.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Panel diskusija o energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru i u malim i srednjim poduzećima

Finalna konferencija projekta 'Dekarbonizacija stambenog sektora u Bosni i Hercegovini'

Nove aktivnosti energetske efikasnosti u javnim zgradama u FBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu