Regija     | 26.10.2018. 13:54 |

Plenković još ne planira sastanak s Komšićem

FENA Agencije

ZAGREB, 26. listopada(FENA) - Hrvatski europarlamentarci željeli su pismom predsjednicima Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije dodatno senzibilizirati europske čelnike o potrebi legitimne zastupljenosti Hrvata u svim institucijama BiH, a posebice u njegovu predsjedništvu, rekao je u petak premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković.

"Mislim da je poruka jedanaestero mojih kolega u cijelosti kompatibilna s onim što sam govorio na Europskom vijeću. Ovo pismo treba dodatno senzibilizirati čelnike europskih institucija o potrebi legitimne zastupljenosti u svim institucijama BiH, a naročito u njegovu predsjedništvu, jer nije poanta provedbe dejtonskog, pariškog mirovnog sporazuma u tome da njegov temeljni duh, temeljne odredbe, a to je jednakopravnost konstitutivnih naroda, budu izigrani", rekao je Plenković u petak nakon sjednice vlade na Hvaru, komentirajući pismo svih 11 hrvatskih europarlamentaraca poslano u četvrtak čelnicima europskih institucija.

U tom se pismu izražava duboka zabrinutost činjenicom da su hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH Željka Komšića izabrali Bošnjaci, dok je velika većina Hrvata glasovala za drugog kandidata Dragana Čovića.

Upitan hoće li se uskoro sastati s Komšićem, premijer je kazao da to nije planirano.

"On je član predsjedništva i njegova glavna sugovornica je predsjednica, nismo uopće tako nešto još planirali", kazao je Plenković, kojeg je prenijela Hina.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Isusovačka služba za izbjeglice upozorila na probleme stranih radnika u Hrvatskoj

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu