Bosna i Hercegovina     | 31.10.2018. 14:59 |

Usvojen Skakin prijedlog: Senator John McCain će dobiti ulicu ili trg u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas inicijativu na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake da se jedan trg ili ulica u glavnom gradu BiH nazovu po nedavno preminulom američkom senatoru Johnu McCainu.

- Senator John McCain bio je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. U teškim vremenima je stvari nazivao pravim imenom i tražio pravedna rješenja za našu zemlju. Sarajevo i BiH će na ovaj način osigurati trajno sjećanje na njegovu historijsku ulogu u izgradnji i njegovanju bratskih i prijateljskih odnosa između naroda BiH i Sjedinjenih Američkih Država - obrazložio je Skaka.

Gradonačelnik Skaka danas je informirao vijećnike da je tokom posjete Washingtonu obišao i grob utjecajnog američkog senatora na mornaričkom groblju u Annapolisu gdje je simbolično položio zastave BiH i Grada Sarajeva.

- Izuzetno cijenimo njegov doprinos u velikoj pomoći koju je američki narod pružio narodu u BiH - izjavio je gradonačelnik podsjećajući da je McCain tokom svoje političke karijere u nekoliko navrata posjećivao glavni grad BiH, te izgradio posebnu vezu sa ovom zemljom.

Skaka je podsjetio da je tokom posjete Washingtonu potpisao značajan memorandum o saradnji sa organizacijom Marshall Legacy Institute kojim se otvaraju vrata za realizaciju projekata s ciljem da se do 2020. godine Sarajevo potpuno očisti od mina.

- Obavili smo i niz važnih razgovora u američkom Kongresu, State departmentu i učvrstili veze Sarajeva sa prijateljima u SAD, te otvorili mogućnost dublje saradnje - dodao je Skaka, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Karić ugostila francuske, italijanske i rumunske vojnike Strateških rezervnih snaga EUFOR-a

Karić pozvala prijateljske i pobratimske gradove da podrže Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Iduće sedmice počinje rekonstrukcija vrtića 'Kolibri' u Kolodvorskoj

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel