Bosna i Hercegovina     | 05.11.2018. 16:44 |

Tokić: Očekivana oslobađajuća presuda

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 5. novembra (FENA) - Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić smatra da je očekivano što mu ju danas izrečena oslobađajuća presuda jer se, kako tvrdi, radilo o montiranoj optužnici da je počinio krivično djelo izazivanja vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Tokić je optužio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je on prije tri godine pozivao tužilaštvo da podigne optužnicu protiv njega.

- Današnja prvostepena presuda ima dalekosežno političko značenje. Ovo je pobjeda za zastavu s ljiljanima, koja danas ima podršku više od tri četvrtine stanovništva BiH i koja je na referendumu 1992. godine dobila podršku više od dvije trećine građana i koja je bila u upotrebi kao zastava Republike BiH sve do 1999. godine - naveo je Tokić u izjavi novinarima, nakon presude u Osnovnom sudu Banja Luka.

Drugooptuženi Adnan Bajrić je rekao, nakon izricanja presude, da mu je ovaj sudski postupak, koji je dugo trajao, nanio štetu u poslu.

- Ali, ne kajem se, opet ću isto uraditi, ovo je moj grad i moja domovina - rekao je Bajrić najavivši mogućnost kontratužbe po pravosnažnosti presude.

Sudija Radmila Medaković je obrazložila presudu riječima da u novom Krivčnom zakoniku RS ne postoji krivično djelo koje se optuženima stavlja na teret, a retroaktivna primjena zakona u ovom slučaju nije bila moguća.

Ukazala je da ni tužba ni odbrana nisu tokom dugotrajnog postupka ukazali na činjenicu da u Krivičnom zakonu više ne postoji krivično djelo izazivanja vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Medaković je ukazala da je na kraju postupka tužilaštvo izmijenilo optužnicu i navelo da Tokić i Bajrić nisu razvili "ratnu zastavu Armije BiH", već "ratnu zastavu Republike BiH".

- To je drastična razlika - ukazala je sudija Medaković u obrazloženju oslobađajuće prvostepene presude.

U optužnici banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Tokiću se stavlja na teret da je 22. maja 2015. godine oko 12 sati u banjalučkoj Srpskoj ulici, u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, "podigao zastavu Republike BiH", a ne "ratnu zastavu ABiH", kako je to isticano tokom sudskog postupka.

Tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva Dijana Kukobat je u završnoj riječi isticala da je sporna zastava predmet koji kod srpskog naroda stvara asocijaciju na "rat, stradanja i mržnju", te da je Tokić i javno pozivao na mržnju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Predstavljen devetomjesečni izvještaj o radu Osnovnog suda Brčko distrikta BiH

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu