Bosna i Hercegovina     | 06.11.2018. 16:19 |

Gradnja obaloutvrda u Goraždu vrijedna više od osam miliona KM

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. novembra (FENA) - Predstavnici Svjetske banke boravili su danas u Goraždu gdje su s gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem razgovarali o implementaciji projekta zaštite od poplava na Drini.

Riječ je o dugo najavljivanom projektu koji finansira Svjetska banka putem Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), a koji se odnosi na izgradnju obaloutvrda rijeke Drine od Vitkovića do entitetske granice, tačnije Opštine Novo Goražde, kao i Podhranjenskog potoka. Ukupna vrijednost projekta za Grad Goražde je više od 10 miliona KM, s tim da će pored sredstava Svjetske banke, sa dva miliona KM projekt sufinansirati i Agencija za vodno područje rijeke Save.

S obzirom na to da se ukupna vrijednost projekta od Vitkovića do entitetske granice procjenjuje na oko 30 miliona KM, predstavnici Svjetske banke naglasili su da je njegova realizacija podijeljena na osnovu urađene procjene prioriteta. Tako je kao prioritet odabran projekt izgradnje obaloutvrda nizvodno od centra grada, u dužini od četiri kilometra.

Javni poziv za podnošenje ponuda za izgradnju obaloutvrda na Drini u Goraždu raspisan je po lotovima. LOT 1 i LOT 2 odnose se na sanaciju desne i lijeve obale Drine nizvodno od centra grada, a vrijednost ovih radova iznosi osam miliona KM.

Igor Palandžić, vođa tima Svjetske banke na ovom projektu, istakao je da se zahvaljujući  aktivnostima institucija BiH i Grada Goražda došlo do određenog broja prioritetnih projekata koji bi trebalo da se finansiraju.

- Danas smo došli da razgovaramo o tim projektima i projektna dokumentacija je urađena. Očekuje se da će u skorije vrijeme biti dostavljena lokalnoj zajednici, odnosno Gradu Goražde kako bi se išlo u dalje razmatranje. Imamo informaciju da je procedura nabavki za prvi od tih projekata u toku i nadamo se da će vrlo brzi biti rezultat i da će se krenuti u konkretne stvari odnosno da će se otpočeti građevinski radovi koji su bili planirani - kazao je Palandžić.

Alojz Dunđer, direktor Ureda za implementaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podsjetio je da je u protekle tri godine na području BPK Goražde završena investicija izgradnje obaloutvrda Prača - Hrenovica i u općini Foča u FBiH.

- Pripremali smo dokumentaciju za sve ukupno šest lokacija na području Grada Goražda. Tih šest lokacija odredili smo nakon određenih konsultacija s predstavnicima grada. Federalno ministarstvo i Agencija za sliv rijeke Save odredili su prioritetnu investiciju i dogovoreno je da ta projektna investicija bude izgradnja obaloutvrda nizvodno od centra grada sveukupne dužine četiri kilometra. Procijenjena vrijednost investicija je negdje oko osam miliona KM. Tender je raspisan i u drugoj polovini 11. mjeseca očekujemo otvaranje ponude. Očekujem da će se u toku ove kalendarske godine potpisati ugovor s izvođačem radova i a da će do kraja naredne godine svi radovi biti završeni - kazao je Dunđer.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović naglasio je da se ovo područje već duže vrijeme susreće s problemom urušavanja obaloutvrda a posebno od decembra 2010. godine, kada su Goražde zadesile nezapamćene poplave.

- Na bazi toga aplicirali smo za sredstva na sve adrese i iznos je zaista veliki. Prvi lotovi su već raspisani. Imamo već rezervisanih sredstava i učešće Agencije za vodno područje rijeke Save koja je uradila sve ove projekte i to je negdje oko 500.000 KM za revizije jer nismo željeli raditi po svaku cijenu dok se ne isprave i određeni propusti. Svih šest projekata su gotovi. To sve vodi  Agencija i Federalno ministarstvo a mi smo tehnička podrška. Izdali smo dozvole i mi već možemo krenuti sa trećim, četvrtim lotom, a to je centar grada. Ova sredstva koja imamo ne mogu biti dovoljna i oni su to danas kazali, spremni su nam pružiti podršku i uputili nas da na još neke adrese apliciramo. Mi već početkom 2019. godine možemo početi s izgradnjom - kazao je gradonačelnik Goražda.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu