Kultura     | 08.11.2018. 09:54 |

Seminar o odjelu za konzervaciju i restauraciju Zemaljskog muzeja BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini i Visoki institut za konzervaciju i restauraciju iz Rima organizatori su seminara „Talijanska podrška uspostavljanja Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine”, s ciljem prezentacije aktivnosti provedenih od Visokog instituta od 2016. godine.

Seminar će biti održan sutra u Zemaljskom muzeja Bosne i Hercegovine.

To će biti finalni događaj trogodišnjeg projekta posvećenog muzejskim stručnjacima, koji je razvijen u okviru kulturne kooperacije između Italije i Bosne i Hercegovine, a organiziran u suradnji s Ambasadom Italije u Sarajevu i Generalnog ureda za promociju Italije pri italijanskom Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne suradnje, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Seminar će predstaviti rezultate dodatnog treninga stručnjaka Zemeljskog muzeja BiH i restauratorskih radova na metalnim predmetima (2016.), na arheološkim i etnološkim predmetima od drveta (2017.) te na keramičkim predmetima (2018.) iz muzejskih kolekcija.

Zahvaljujući intenzivnoj suradnji ISCR-a i Zemaljskog muzeja BiH ostvareni su uslovi za uspostavljenje Odjeljenja za konzervaciju, čije su laboratorije opremljene naprednom tehničkom opremom, a u kojim će stručnjaci pomenutog muzeja nastaviti rad na restauraciji i konzervaciji, započet uz italijansku podršku.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu