Bosna i Hercegovina     | 16.11.2018. 13:05 |

Međunarodni dan srednjoškolaca 17. novembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini sutra organizira obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca.

Taj datum se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste u Pragu koji su održani 17. novembra 1939. godine protiv nacističke okupacije, a uhapšeni studenti te su streljani bez prethodnog suđenja.

Ove godine Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je fokus stavila na odlazak mladih iz BiH, segregaciju i diskriminaciju u obrazovanju, te je ovogodišnji slogan „Vi nas dijelite u obrazovanju, a van granica nas NE dijele“.

Aktivnosti se sastoje od flash moba i panel diskusija, a imaju za cilj ukazati na sve veći problem odlaska mladih, ali i na loše strane obrazovnog sistema, saopćeno je iz Asocijacije. 

Također, kroz aktivnosti nastoje ukazati na segregaciju u obrazovanju, odnosno fenomen „dvije škole pod jednim krovom“.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okupljanje istih na prostoru BiH.

ASuBiH se bavi edukacijim srednjoškolaca, uključivanjem srednjoškolaca u proces donošenja odluka, radi na izmjeni, dopuni i usvajanju zakonskih i političkih rješenja vezanih za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini, zastupanjem srednjoškolaca u BiH, kao i saradnjom sa drugim organizacijama i srednjoškolcima u BiH, ali i šire.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu