Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 13:58 |

Bolje usluge građanima u fokusu pomoći EU pravosuđu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Evropska unija i Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine započeli su trogodišnji projekt "Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana", u okviru pomoći EU za unapređenje vladavine prava i pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini.

Projekt, koji finansira EU, vrijedan gotovo šest miliona eura, pomoći će sudovima i tužilaštvima u pružanju boljih usluga građanima Bosne i Hercegovine i povećanju efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti pravosuđa Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

Projekt će podržati napore sudova i tužilaštava u postizanju kredibilnih rezultata u radu na predmetima organizovanog kriminala i korupcije, kao i drugim predmetima koji utiču na živote građana BiH, kao što su stečajni predmeti.

Pored toga, projekt će uključivati aktivnosti usmjerene na provođenje preporuka Evropske komisije koje proizilaze iz procesa "Peer Reviewa", a u cilju usklađivanja disciplinskih postupaka, postupka odabira i imenovanja sudija i tužilaca, te postupka njihovog ocjenjivanja sa evropskim standardima.

Ovi napori treba da doprinesu većoj pouzdanosti pravosudnog sistema u BiH, kako bi građani BiH mogli u potpunosti biti sigurni da je sistem sposoban da ih zaštiti od kriminala, a posebno od organizovanog kriminala i korupcije. 

Ovo je važan korak u reformi vladavine prava u Bosni i Hercegovini, koja će, nakon što bude ostvarena, garantovati potpunu zaštitu građanskih prava i jednak pristup pravdi za sve.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

DEI - Počele pripreme za prvu fazu pregovora o pristupanju - screening

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'