Bosna i Hercegovina     | 22.11.2018. 16:07 |

Centar kulture i mladih Općine Centar -Prevenirati maloljetničko prestupništvo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - U Centru kulture i mladih Općine Centar provode se aktivnosti posvećene prevenciji maloljetničkog prestupništva, a u saradnji sa Vijećem mladih ove općine i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS). 

Na konferenciji za medije danas su predsjedavajući Vijeća mladih Općine Centar Željko Vukša, glasnogovornica Odjela za odnose s javnošću MUP-a KS Suada Kuldija, Olga Vukša iz Ureda policijskog komesara KS i direktor Centra kulture i mladih Armin Omerović ukazali na problem maloljetničkog prestupništva, ali i neophodnost edukacije djece i omladine.

Omerović je istakao da kroz kulturne projekte treba razbijati stereotipe o policiji i ukazivati na to da je policajac najveći prijatelj. Najavio je da Vijeće mladih  i JU Centar kulture i mladih Općine Centar u saradnji sa MUP-om KS u utorak organiziraju seminar o temi „Prevencija maloljetničkog prestupništva“ koji će obuhvatiti edukaciju o maloljetničkom prestupništvu i opasnostima krimogeneze među mladima. Predavači će biti ovlaštena službena lica Uprave policije Kantona Sarajevo.

Nakon seminara, kako je dodao Omerović, polaznici će moći prisustvovati predstavi „Heroj“ u izvođenju Pozorišta mladih Tuzla u saradnji sa Evropskom unijom i UNICEF-om. Predstava je besplatna i namijenjena učenicima osmog i devetog razreda osnovnih škola i učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola. Premijera predstave će također biti održana u utorak u Centru kulture i mladih. 

Uprava policije KS, kako je kazala Kuldija, podržava sve projekte koji se odnose na prevenciju maloljetničkog prestupništva, te u tom cilju kroz organizacione jedinice i rad policije u zajednici žele ostvariti saradnju i partnerstvo sa svim javnim ustanovama.

-Imamo policijskog službenika koji radi na referatima maloljetničkog prestupništva, radi sa maloljetnicima koji su žrtve krivičnih djela ili su počinioci takvih djela. U prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno je 80 krivičnih djela koja su počinila maloljetna lica, a najčešće se odnose na imovinske delikte - kazala je Kuldija.

Najavljena je i premijera komedije „Bosanski lonac" u produkciji Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, a obnovu predstave radio je reditelj i glumac Rijad Ljutović. Predstava će biti izvedena u Centru kulture i mladih u petak, 30. novembra. Također je najavljeno i otvaranje velike foto izložbe 3. decembra, u saradnji sa Austrijskom ambasadom u BiH, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu