Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 12:57 |

Na sarajevskom aerodromu uhapšen pripadnik ISIL-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u četvrtak navečer na Međunarodnom graničnom prijelazu Aerodrom Sarajevo jednu osobu osumnjičenu za terorizam.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, ta osoba se sumnjiči za organiziranje terorističke grupe i pripremanje krivičnog djela u vezi s terorizmom.

- Lice lišeno slobode se sumnjiči da je od 1. jula 2013. godine boravilo na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL u Iraku i Siriji - navodi se u saopćenju SIPA-e.

Uhapšeni je priveden u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva BiH, prenosi BIRN BiH.  

Prema podacima SIPA-e na sirijsko ratište iz BiH u posljednjih nekoliko godina otišlo je 15 državljana BiH. Riječ je o osobama koje su proteklih nekoliko godina među posljednjima iz BiH otišle na strano ratište, a koje SIPA prati u okviru akcije “Damask”.

Sud BiH do sada je pravosnažno osudio 23 osobe zbog vrbovanja, boravka i pokušaja odlaska na sirijsko ratište, a izrečeno je nešto više od 40 godina zatvora.

U Sudu BiH je trenutno u toku postupak protiv Amira Haskića zbog planiranja odlaska na sirijsko ratište. Prvostepenom presudom je proglašen krivim, ali je oslobođen izdržavanja kazne jer je odustao od te namjere.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

Stanari u akciji čišćenja zajedničkih prostorija, za primjer ostalima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu