Svijet     | 28.11.2018. 12:12 |

Kineski naučnik najavio rođenje druge genetski obrađene bebe

FENA Internet

HONG KONG, 28. novembra (FENA) - Kineski naučnik koji tvrdi da je razvio prve genetski obrađene bebe saopćio je u srijedu kako je moguće da je druga trudnoća s takvom bebom na putu.

Naučnik, He Jiankui iz Shenzhena, danas je otkrio moguću trudnoću, u svojim prvim javnim komentarima o svom kontroverznom radu na međunarodnoj konferenciji u Hong Kongu.

On tvrdi da je izmijenio DNK dvije djevojčice rođene u ovom mjesecu u pokušaju da ih učini otpornim na virus AIDS-a. Tradicionalni naučnici osudili su eksperiment, a univerziteti i vladine grupe ga istražuju.

Druga potencijalna trudnoća u veoma je ranoj fazi i treba više vremena kako bi se posmatralo da li će potrajati, kazao je He.

Mijenjanje DNK prije ili u vrijeme začeča krajnje je kontroverzo pitanje jer takve promjene mogu postati naslijedne i mogle bi naškoditi drugim genima. Takva praksa zabranjena je u drugim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države, izuzev za laboratorijska istraživanja.

He je branio svoj izbir HIV virusa umjeso fatalnih naslijednih bolesti, kao testnog uzorka za izmjenu strukture gena, i insistirao je da bi novorođene djevojčice mogle imati koristi od toga.

- Njima je potrebna ovakva zaštita jer vakcina protiv HIV virusa još nije dostupna - izjavio je He, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu