Bosna i Hercegovina     | 28.11.2018. 14:05 |

Obilježen Dan Oružanih snaga BiH u kasarni Kosova

FENA Elma Geca

FOČA/USTIKOLINA, 28. novembra (FENA) - Prvi decembar, Dan Oružanih snaga BiH, nizom sadržaja obilježen je u kasarni Kosova u Općini Foča u Federaciji BiH.

U 3. pješadijskom bataljonu 4. pješadijske brigade, povodom 13. godišnjice Oružanih snaga BiH, danas je upriličena prigodna svečanost kojoj su prisustvovali i zvaničnici s područja Bosanskopodrinjskog kantona i lokalnih zajednica u njegovom sastavu.     

Obraćajući se prisutnima, komandant 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade major Mirnes Ćosić uputio je čestitke pripadnicima OS BiH uz podsjećanje na značaj datuma koji se obilježava.

-Trinaest godina postojanja je relativno kratak period u odnosu na višedecenijsko pa i stoljetno postojanje oružanih snaga u državama za koje možemo reći da imaju jako razvijene i osposobljene oružane snage. Iste su naši partneri u zajedničkim vojnim misijama širom svijeta. OS BiH su već duži niz godina partner velikim silama na planu globalne sigurnosti. Treći pješadijski bataljon kao dio OS BiH daje svoj doprinos u jačanju kolektivne sigurnosti kroz svakodnevnu obuku kako samaostalnu tako i sa pripadnicima EUFOR-a - kazao je Ćosić.

Dodao je da i u ovoj godini pripadnici OS BiH dio svoje obuke usmjeravaju u pravcu mogućeg angažovanja u operacijama pomoći civilnim strukturama vlasti u slučaju prirodnih nesreća i katastrofa.

- Iako su formirane od tri vojske koje su u prošlom ratu bile na suprostavljenim stranama, OS BiH su poštivanjem zakona i propisa, profesionalnim odnosom i jedinstvom prilikom realizacije postavljenih zadataka, pokazale da je suživot u BiH moguć, naravno uz dosta uloženog truda i tolerancije. Svim pripadnicima OS BiH čestitam ovaj dan a posebno pripadnicima 3. pješadijske brigade koji su svojim trudom i zalaganjem zaslužili i dobili stimulativne mjere sa nivoa 4. pješadijske brigade, Zajedničkog štaba i Ministarstva odbrane  BiH uz želju da nastavite sa profesionalnim izvršavanjem svojih zadataka - poručio je Ćosić.

Povodom Dana Oružanih snaga BiH, pojedinim pripadnicima 3. pješadijskog bataljona dodijeljene su pohvale i stimulativne mjere, a tokom svečanosti u kasarni Kosova uručene su i zahvalnice za pružanje pomoći 3. pješadijskom bataljonu 4. pješadijske brigade OS BiH prilikom realizacije marševanja na planinu Maglić najvisočiji vrh BiH (2368 m).

Ovaj značajni datum nedavno je obilježen i Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Šest ljekara uspješno završilo osnovnu oficirsku obuku OS BiH (VIDEO)

Helez-McGahа: Intenzivirane aktivnosti na realizaciji Pregleda odbrane i plana modernizacije OSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu