Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 13:28 |

Čubrilović osudio oslobađajuću presudu Oriću

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. novembra (FENA) – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović danas je "najoštrije osudio" oslobađajuću presudu ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću koju je izrekao Sud BiH, navodeći da je to nastavak “selektivnog, politički obojenog, neobjektivnog i nepravednog rada najviših pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine”.

-To je još jedna u nizu brojnih presuda pravosuđa BiH koja ruši pravdu, istinu i pomirenje u ovoj zemlji – navodi Čubrilović u pisanoj izjavi.

Mišljenja je da je drugostepena presuda Oriću “zacementirala istinu da pravosuđe BiH sudi isključivo pod uticajem politike uprkos obavezujućim međunarodnim deklaracijama o profesionalnom i pravičnom sudskom postupku i decenijskim bolnim apelima i vapajima porodica srpskih žrtava da se konačno utvrdi istina o stradanju njihovih najmilijih i da odgovorni za zločine budu adekvatno kažnjeni”.

Tvrdi i da je oslobađajuća presuda Oriću “potpuni krah pravosudnog sistema BiH koji do temelja ruši proces pomirenja naroda i izgradnje demokratskog društva i vladavine prava”.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu