Kultura     | 01.12.2018. 14:02 |

Jedanaesti festival ilahija i kasida u Gornjem Vakufu-Uskoplju

FENA Mevlida Ridžal

GORNJI VAKUF-USKOPLJE, 1. decembra (FENA) - Jedanaesti festival ilahija i kasida, koji je okupio mnoge horove iz BiH i Srbije, počeo je sinoć u Centru za obrazovanje, sport i kulturu u Gornjem Vakufu-Uskoplju, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ iz toga grada.

- Radi se o već tradicionalnom festivalu, koji smo počeli organizirati 2008. Trudimo se da bude na najvišem nivou, u čemu nam pomažu svi oni koji u ovom događaju vide veliki značaj za kulturu i tradiciju ovog kraja, ali i cijele Bosne i Hercegovine - kazao je predsjednik gornjovakufskog „Preporoda“ Senad Hadžić.

U programu prve festivalske večeri nastupili su: Hor „Firdevs“ Maglaj, KUD „Stambol“ Novi Pazar, Hor „Blagaj“ Blagaj, Hor Karadžoz-begove medrese iz Mostara, Hor „Bilal“ Janja- Bijeljina, te domaćini – članovi BZK „Preporod“.

- Večeras će Festival imati takmičarski karakter, a posjetiocima će se predstaviti: VIS „Forte“ Donji Vakuf, KUD „Stari grad“ Ključ, Hor BZK „Preporod“ Vitez, Ansambl „Selam“ Gračanica, Mješoviti hor „Harmonija“ Sanski Most, VIS „Merak“ Sapna i Hor „En-Nahl“ iz Tetova – naglasio je.

Pozvao je sve zainteresirane građane da svojim prisustvom uveličaju pomenuti festival, te da uživaju i izvedbama njegovih učesnika.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izložba 'Za sreću doma i naroda' povodom 120 godina od osnivanja BZK Preporod

Izložba 'Neminovnosti: Književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića'

Čavara nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća Gornji Vakuf - Uskoplje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu