Bosna i Hercegovina     | 06.12.2018. 12:24 |

SOC: Sastav Vlade KS treba da odražava ravnopravnu zastupljenost oba spola

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Organizacija "Sarajevski otvoreni centar" predstavila je danas, povodom obilježavanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, Inicijativu kojom traže poštivanje Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH koji u članu 20. propisuje da na svim mjestima odlučivanja, uključujući zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, treba postojati ravnopravna zastupljenost oba spola u najmanjem omjeru od 40 posto. 

Koordinatorica programa za prava žena "Sarajevskog otvorenog centra" Maida Zagorac na pres-konferenciji je kazala da će Inicijativa danas biti predata premijeru Kantona Sarajevo s ciljem da buduća Vlada odražava ravnopravnu zastupljenost oba spola.

- Premijeru KS uputili smo inicijativu sa zahtjevom da pri imenovanju Vlade KS direktno primijeni Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, jer vlada u kojoj nije zastupljen relevantan broj ministrica ne može biti legitimna niti reprezentativna. Ista inicijativa je prethodno upućena svim strankama koje čine skupštinsku većinu u KS - kazale je Zagorac. 

Navela je da Vlada KS u prethodnom sazivu nije održavala ravnopravnu zastupljenost oba spola.  

- Zakon nalaže da i svi drugi zakoni moraju biti usklađeni sa Zakonom o ravnopravnosti spolova. Dugo smo radili na rješenju ovog pitanja. Svim političkim strankama koji čine skupštinsku većinu uputili smo  dopise s ovom inicijativom, u kojoj zahtijevamo da se prilikom imenovanja Vlade KS ispoštuje zakon i bude imenovano minimum 40 posto ministrica u Vladi - ističe Zagorac.

Incijativa će biti upućena i svim drugim kantonalni te entitetskim i državnom nivou vlasti.

Neira Dizdarević-Avdibegović, zastupnica Naše stranke u Vladi KS u prošlom kao i budućem mandatu, kaže da je ponosna na činjenicu da je iz stranke iz koje dolazi od 18 izabranih zvaničnica, 11 žena ili oko 61 posto, što je po njenim riječima veći pocenat nego u drugim evropskim zemljama. 

-Što se tiče pozicija žena u Našoj stranci mi konstantno radimo edukaciju naših članica na osnaživanju. U prvi plan pokušavamo da stavimo stručnost, što ni na jedan način ne isključuje participaciju žena - kazala je Dizdarević-Avdibegović.

Ona je izrazila zahvalnost Sarajevskom otvorenom centru "što konstantno radi na edukaciji osnaživanja žena, zalaže se za prava žena i njihovo što veće učešće u svim tijelima donešenja odluka". 

Prema rezultatma popisa, u BiH ima 52 posto žena, a u tijelima vlasti u prethodnom mandatu (2014-2018) bilo ih je tek 20-ak posto.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

Sarajevski otvoreni centar - Mnoge sfere društva i dalje ostaju zatvorene za LGBTI osobe

'I kad malo bolje pogledaš, žene su nevidljive!', kampanja za jačanje političkog učešća žena u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu