Kultura     | 06.12.2018. 13:36 |

Predstavljena zbirka poezije goraždanskog pjesnika Munevera Perle

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. decembra (FENA) - “Proust je bio u pravu”, naziv je zbirke poezije goraždanskog pjesnika Munevera Perle, koja je sinoć promovisana u Centru za kulturu. Promociji su prisustvovali brojni ljubitelji pisane riječi koje je autor obradovao novom zbirkom poezije, četvrtom po redu.

Munever Perla je do sada izdao tri knjige pjesama pod naslovima "Zagrljaj ucjene“, "Klesala, tesala, pojila“ i "Slike i prilike“, a četvrta zbirka poezije nosi zanimljiv naslov "Proust je bio u pravu“.

Marcel Proust je francuski književnik, znamenit i po velikom djelu "U traganju za izgubljenim vremenom“ i ovaj je pisac pjesniku Perli bio poveznica s porukama koje je kroz svoje pjesme odaslao čitaocima.

- Otprilike riječ je o postmodernističkom pisanju poezije, za naše prilike novo, a i za mene lično. Svi mi negdje žurimo, trčimo za vremenom, a ustvari ništa ne radimo, nigdje ne idemo, nego se uvijek vraćamo u nekom smislu. Naše vrijeme, teško, složeno, to opisujem i dajem rješenje i neke poruke - kazao je Perla.

Nova zbirka poezije dokazanog poete iz ovog grada na Drini veliki je doprinos kulturi i književnosti i sigurno će pronaći put do čitalaca, a kroz nju je za razliku od prethodne tri, autor napravio zaokret u književno-poetskom konktekst, smatra recenzent zbirke Muhamed Muminović.

- U današnjim modernim vremenima u kojima smo okrenuti novim tehnologijama, svaka pojava knjige je veoma značajna za književnost. Ova knjiga poezije autora Perle je u književno-umjetničkom smislu bolja od prethodne tri. Utopija, nepravda u društvu, neravnopravnost među klasama, sve to je Perla na naki način utkao u stihove - kazao je Muminović.

Slavko Klisura iz književnog kluba "Isak“ koji djeluje pod okriljem Centra za kulturu, a čiji je Perla član, takođe ocjenjuje značajnim izdavanje zbirke poezije.

- Sada nije vrijeme za poeziju jer pišu se neke druge pjesme, priče. Moram reći da je Munever Perla pravo blago Goražda, i kao pjesnik i kao čovjek. Njegove četiri zbirke poezije svakako obogaćuju književni fundus biblioteke, a ja poručujem svima koji promišljaju o životu, da čitaju Perlinu poeziju. Ona nije jednostavna, ali je poezija koja šalje vrlo znakovite i jasne poruke - kazao je Klisura.

Pjesme iz nove zbirke Munevera Perle, uz autora, na promociji je čitala i lektorica knjige Senada Aleta.

Knjiga poezije "Proust je bio u pravu“ štampana je uz podršku Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde. Izdavač knjige je goraždanski Centar za kulturu čiji je direktor Murat Fejzić na promociji izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ova ustanova nastavila tradiciju izdavanja knjiga a posebno pjesnika koji su članovi književnog kluba "Isak”.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu