Ekonomija     | 07.12.2018. 11:47 |

Turistička zajednica KS podržala svjetski projekat Kamernog teatra 55

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhat Hubijar i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović popisali su ugovor o sufinansiranju prema kojem će Turistička zajednica podržati projekat „Metropolitan Opera u Kamernom“.

Na taj način Turistička zajednica KS pomoći će prijenos 'uživo' Metropolitan Opere iz New Yorka, putem satelita, u HD rezoluciji, sarajevskoj publici.

Prijenosi se odvijaju u isto vrijeme kada se dešavaju u New Yorku tako da će bh. publika u isto vrijeme moći pratiti premijerne događaje koje inače ni bi imala priliku na taj način pogledati.

- Kada smo krenuli u projekt direktnog prijenosa Metropolitenovih opera u Kamernom teatru 55, svi su nam govorili kako to nema smisla, i kako je to unaprijed osuđeno na propast. Tvrdoglavi kakvi jesmo, ustrajali smo u tome jer smo znali upravo suprotno - kazao je Hadžihafizbegović.

Kako je dodao, spremnost Turističke zajednice da podrži rad i ideje tetara pokazale su se od neprocjenjive važnosti da ovaj projekt zaživi i da, kao što rezultati već pokazuju, bude i više nego uspješan.

Hubijar je naglasio da je Kamerni teatar 55 jedna od institucija kulture čije će projekte sufinansirati na osnovu nedavno raspisanog Javnog poziva, a sve u cilju podrške kulturi, koja je jedna od značajnih mogućnosti za privlačenje turista.

- Svjesni smo da je kulturni turizam moderan u svijetu i ulažemo u taj segment, računajući da će ljubitelji kvalitetnih predstava Kamernog teatra 55 doći i izvan Sarajeva, pa i BiH, te da će nakon odlaska u teatar kratko boraviti u Sarajevu - dodao je Hubijar.

Prijenos opere odvija se u visokoj rezoluciji i putem projektora se projicira na filmsko platno postavljeno na sceni Kamernog teatra 55. Kamerni teatar 55 je jedini nosioc ove licence za područje cijele Bosne i Hercegovine te ima potpuni eksluzivitet za ovu vrstu prijenosa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sarajevo Destination Festival opravdao očekivanja učesnika i posjetilaca

Kanton Sarajevo tokom novogodišnjih praznika posjetilo 13.529 turista

Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila turističku ponudu na sajmu TTI Izmir

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu