Bosna i Hercegovina     | 07.12.2018. 13:13 |

MUPRS će pomoći Graničnoj policiji u sprečavanju ulaska ilegalnih migranata

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7. decembra (FENA) - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) nastavit će da pruža maksimalnu pomoć Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine u zaštiti državne granice od ilegalnih prelazaka i sprečavanju ulaska ilegalnih migranata, zaključak je Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata kroz teritoriju tog bh. entiteta.

Ponovljen je stav da MUPRS-a i u narednom periodu neće dozvoliti kretanje migranata bez nadzora.

-U  saradnji sa lokalnim zajednicama i građanima radi se na pronalasku i otkrivanju ilegalnih migranata – zaključeno je na četvrtoj sjednici tog tijela uz stav da će inicirati sastanak s predstavnicima tužilaštava radi efikasnijeg procesuiranja migranata u slučajevima kada su izvršioci krivičnih djela.

Tokom 2018. godine policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a pronašli su 4.426 migranata, koji su ilegalno ušli u BiH. Najviše ilegalnih migranata je pronađeno na području Policijske uprave Bijeljina.

U više od 90 posto slučajeva pronađeni migranti nisu imali lična identifikaciona dokumenta, a oko 95 procenata njih su muškarci.

Entitetska policija je Tužilaštvu BiH podnijela 35 izvještaja, protiv 45 osoba, zbog osnova sumnje da su počinili 37 krivičnih djela krijumčarenje ljudi.

Migranti su u RS izvršili dva krivična djela, iznude i teške krađe, dok je jedno krivično djelo izvršeno na štetu tih osoba.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu