Bosna i Hercegovina     | 14.12.2018. 12:09 |

Potvrđena prvostepena presuda Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženih Milorada Radakovića i Gorana Pejića, nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je presudu kojom se žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine odbija kao neosnovana, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine, od 15. maja potvrđuje.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 15. maja optuženi Milorad Radaković i Goran Pejić su oslobođeni od optužbe da su radnjama opisanim u izreci presude počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti. Istom presudom, optuženi su oslobođeni naknade troškova krivičnog postupka, dok su oštećeni, s imovinskopravnim zahtjevom upućeni na parnični postupak.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, kao i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži, ukine pobijanu presudu i odredi održavanje pretresa.

Odgovor na izjavljenu žalbu Tužilaštva blagovremeno su dostavili branioci optuženih, sa identičnim prijedlozima da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu odbije kao neosnovanu.

Na sjednici Apelacionog vijeća, 24. oktobra, na kojoj je tužilac ukratkoizložio sadržaj podnesene žalbe, ističući da u cijelosti ostaje pri istaknutim žalbenim prigovorima, kao i prijedlogu iz žalbe. Branioci su takođe ukratko izložili odgovore na izjavljenu žalbu Tužilaštva BiH, ostajući kod pismeno iznesenih navoda i prijedloga, saopćeno je iz Suda BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu