Bosna i Hercegovina     | 19.12.2018. 13:01 |

Ministar Drljača podijelio paketiće za štićenike Zavoda Pazarić

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 19.decembra (FENA) - Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača uručio je danas u Sarajevu novogodišnje paketiće za 43 štićenika Zavoda Pazarić.

Podjela paketića održana je u Kinu Bosna uz prigodan novogodišnji program, praćen muzikom, plesom uz učenike Druge gimnazije s ciljem jačanja i širenja inkluzije u društvu.

- Ovo je završno druženje u ovoj godini sa štićenicima Zavoda Pazarić. Štićenici su pokazali svoj slikarski talent, pokazali su talent za ples, pjesmu i sport. Ideja vodilja je da razvijamo socijalnu svijest, da gradimo društvo jednakih šansi, društvo koje će biti 'društvo za sve' - izjavio je Drljača.

Kazao je da je cilj afirmirati sposobnosti, prednosti i talente ovih štićenika.

Obaveza je, ne samo ministarstva, nego cjelokupnog društva, jačati inkluziju. U sklopu podjele paketića, organizirana je i Art radionica s ciljem pružanja podrške aktivnostima koje omogućavaju socijalnu inkluziju djece i mladih s poteškoćama u razvoju - naglasio je Drljača.

Psiholog u Zavodu Pazarić Jakša Blažević kazao je da je život u Zavodu nešto što je odavno trebalo biti prevaziđeno, te da izlasci iz okruženja u kojem se štićenici stalno nalaze samo od sebe daje pozitivne rezultate.

- Zavod je još prije deset godina počeo s raznim modalitetima inkluzivnog razvoja što znači izvođenje korisnika iz Zavoda i uvođenje u redovan, 'normalan' život - kazao je Blažević.

Voditelj Art radionice Sulejman Memo Haljevac kazao je da su danas brojni kreativci iz Zavoda Pazarić crtali i oslikavali različite motive grada.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

O našoj djeci pitajte nas, a ne nekakva udruženja, poručuju roditelji korisnika Zavoda Pazarić

Delić traži krivično gonjenje nasilnice iz Zavoda Pazarić i onih koji su to posmatrali i snimali

Bivši direktori Zavoda Pazarić osuđeni na ukupno 13 i po godina zatvora

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel