Bosna i Hercegovina     | 19.12.2018. 16:45 |

Sporazum OSBiH i EUFOR-a o planu kolektivne obuke 2019. godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Plan obuke i saradnje EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) potpisan je danas u Zajedničkom štabu u Sarajevu.

Plan obuke su potpisali načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Gábor Horváth i generalmajor Ivica Jerkić, zamjenik načelnika zajedničkog štaba OS BiH za operacije.

Nakon potpisivanja plana obuke, generalmajor Jerkić je izjavio da je to historijski trenutak koji obilježava korak naprijed Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ka postizanju istog nivoa interoperabilnosti sa EUFOR-om.

Sporazum OSBiH i EUFOR-a odnosi se na oblasti održavanja: veze, koordinaciju, mentorstvo u specijalističkoj obuci, kombiniranu obuku i zajedničke vježbe.

Komentirajući potpisivanje tog sporazuma, brigadni general Horváth je rekao kako potpisivanjem sporazuma može otpočeti novi period saradnje i veze EUFOR-a i Oružanih snaga  Bosne i Hercegovine.

OSBiH su sada samoodržive u pogledu individualne obuke nakon što je uspješno završen zajednički program EUFOR-a i OSBiH za osposobljavanje i obuku u periodu između 2012. i 2018. godine, tokom kojeg su organizirani kursevi za više od 5.000 vojnika, saopćeno je iz EUFOR-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Sticz sa Ademovićem i Imamovićem: EUFOR u potpunosti predan ispunjenju misije i u službi građana BiH

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu