Svijet     | 20.12.2018. 12:38 |

Francuska zadržava vojnike u Siriji, Pariz iznenađen odlukom Trumpa

FENA Internet

PARIZ, 20. decembra (FENA) - Francuska će zadržati svoje vojnike na sjeveru Sirije za sada jer militanti samoproglašene Islamske države nisu tu poraženi i nastavljaju da predstavljaju prijetnju francuskim interesima saopćili su zvaničnici.

Francuska je vodeća članica koalicije pod američkim vodstvom koja se bori protiv militanata u Siriji i u Iraku i ima oko 1.000 vojnika, uključujući i specijalne snage smještene na sjeveru zemlje, pokraj lokalnih kurdskih i arapskih snaga.

Francuski diplomati izjavili su Reutersu da je Pariz s iznenađenjem primio odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče svih svojih 2.000 vojnika iz regije.

Američki zvaničnici pravdaju Trumpovu odluku riječima da je tzv. Islamska država potpuno poražena.

- To pokazuje da imamo različite prioritete i da se prije svega moramo oslanjati na sebe. Naravno da ostajemo u Siriji jer je borba protiv Islamske države od ključnog značaja  - izjavila je ministrica za evropska pitanja Nathalie Loiseau za TV stanicu C-News.

Francuska je posebno osjetljiva prema prijetnji Islamske države nakon nekoliko velikih napada na njenom tlu u posljednjim godinama. Na stotine njenih državljana pridružilo se radikalnoj grupi u Siriji.

Ministrica odbrane Florence Parly priznala je na Twitteru da je militantna grupa oslabljena i da je izgubila oko 90 posto teritorije koju je osvojila, ali je istaknula da borba nije završena.

- Islamska država nije zbrisana s mape niti joj je iščupano korijenje. Posljednji džepovi te terorističke organizacije moraju biti vojno poraženi jednom i zauvijek - kazala je.

Predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je s Trumpom u srijedu, saopćili su diplomati. U aprilu, kada je Trump prethodno objavio američko povlačenje, Macron je uvjeravao američkog čelnika da bi Washington trebao ostati u Siriji, pozivajući se na prijetnju koju predstavlja Iran u regiji.

Francuski zvaničnici nastoje saznati od američkih agencija šta tačno znači Trumpova objava. Sjedinjene Države nejasne su prema tome kada će vojnici biti povučeni.

- Sada smo se navikli na to kod Trumpove administracije. Vrag leži u detaljima - izjavio je jedan  francuski diplomat.

Francuska ima oko 1.100 vojnika koji djeluju u Iraku i Siriji pružajući logistiku, obuku i tešku artiljerijsku podršku kao i borbene avione u napadima na neprijateljske ciljeve.

Njeno prisustvo u Siriji također uključuje desetke pripadnika specijalnih snaga, vojnih savjetnika i diplomatsko osoblje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu