Bosna i Hercegovina     | 06.01.2019. 15:16 |

UPS Goražde realizuje Školu skijanja za djecu školskog uzrasta

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. januara (FENA) – Udruženje pedagoga sporta (UPS) Goražde i ove godine organiziralo je Školu skijanja za djecu školskog uzrasta.

Kako je Feni kazao koordinator Škole skijanja Sanin Herenda, ovoga puta škola se realizuje na Igmanu i  Bjelašnici.

- Prvu Školu skijanja organizirali smo 2012. godine i od tada to činimo u kontinuitetu. Kada je riječ o odlascima na planinu uključena su djeca školskog uzrasta. Prvu Školu skijanja organizirali smo na skijalištu Bijele vode, a potom smo išli na Jahorinu, Igman, Bjelašnicu. Ove godine takođe sa našim polaznicima radimo dva dana na Igmanu i jedan dan na Bjelašnici – pojašnjava Herenda.

Ističe da se interesovanjem baš i ne može biti zadovoljno, o čemu svjedoči mali broj polaznika.

- Interesovanje je slabo ako vam u jednoj grupi sa područja cijelog grada Školu skijanja pohađa manje od dvadeset mališana, ali moram naglasiti da smo mi ponosni na njih. Isto tako moram istaći da je i ovoga puta bilo dosta djece koja već treću ili četvrtu godinu idu sa nama na planinu. Oni su daleko napredniji i mogli su samostalno da koriste sve sadržaje koje planina pruža- naglašava.

Koordinator Škole skijanja dodaje da se ovakav vid edukacije bazira na petodnevnoj obuci, međutim, u ovom slučaju škola se realizuje tri dana.

- S obzirom na  višesatno i svakodnevno vozarenje iz našeg grada na planinu, mi smo to sveli na tri dana, kako naši polaznici ne bi odustajali tokom obuke zbog premorenosti. Moram priznati da to nije dovoljno, ali da su nešto naučili, jesu. Trenutna grupa je za tri dana uspjela da savlada korištenje ski-liftova, plužno vijuganje, što je osnov za samostalno skijanje. Maksimalno iskoristimo vrijeme na planini kako bi što više usavršavali tehnike, a naravno isti polaznik može pohađati školu skijanja u više grupa  - kazao je Herenda.

Napominje da Škola skijanja traje tokom cijelog raspusta, što umnogome zavisi od odziva roditelja koji su spremni finansirati učešće svog djeteta

 - Kada je riječ o individualnom radu ili radu "jedan na jedan"  poznato je da mi počinjemo da radimo sa djecom od 3,5 godina, ali to zahtjeva drugačiji pristup i drugu vrstu organizacije. Sa djecom rade profesori sporta koji su započeli i licenciranja za ski instruktore – kazao je koordinator Škole skijanja UPS-a Goražde.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjećanje na 1.601 ubijeno dijete opkoljenog Sarajeva

Muzaferija: Samo je pitanje vremena kada ću sklopiti stazu od starta do cilja (VIDEO)

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije