Bosna i Hercegovina     | 07.01.2019. 16:21 |

Pedagoški zavod TK vrednuje rad osnovnih i srednjih škola (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

TUZLA, 7. januara (FENA) - Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona trinaest godina u nizu provodi instrumentarij vrednovanja rada osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona.

Napravljena je i rang lista najjuspješnijih škola, osnovnih i srendjih, te škola za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama. Iako je teško rangirati škole zbog broja učenika, uslova i geografskog položaja, to se radi zbog toga da bi se uočile prednosti i mane u njihovom procesu obrazovanja i na koji način se on može poboljšati. Također su u vrednovanje uvedene i određene novine.

- To su male sitnice, u samom instrumentariju, kako bi se pažnja posvetila određenim aspektima rada, odgojno obrazovnog rada u školama i bibliotekama. To su sitne stvari gdje određeni bodovi se dobijaju ili gube u školama. Vidimo tu pomake, zato smo drugačiji način bodovanja imali oko izostanaka učenika što je doprinijelo da se smanji broj njihovih izostanaka. Sve su to sitne stvari ali kojima svake godine unaprijedimo rad škola - pojasnio je direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča.

Škole su rangirane i po broju učenika, međutim u ukupnom poretku najviše bodova imaju dvije škole iz Gradačca i to "Safvet beg Bašagić" i "Ivan Goran Kovačić" te Prva osnovna škola iz Živinica i Osnovna škola "Hasan Kikić" iz Gračanice.

U srednjim školama prva po vrednovanju je Behram begova medresa a slijede je mješovite srednje škole iz Gradačca i Gračanice te Srednja muzička škola i Ekonomsko trgovinska škola iz Tuzle. U Pedagoškom zavodu ističu da su ponosni na instrumentarij vrednovanja.

- Ono što se moram pohvaliti je da je naš instrumentarij uzet kao baza, kao standard za vrednovanje škola a koje je radio EPRD, organizacija pod pokroviteljstvom EU i naš je instrumentarij uzet za standard koji bi se trebao koristiti u BiH kao standard vrednovanja škola - dodao je Čiča.

Treba naglasiti da niti jedan drugi kanton a niti entitet Republika Srpska nemaju ovakav instrumentarij vrednovanja, pa se teško mogu porediti sa Tuzlanskim kantonom. No, ono što je bitno, napominju u zavodu, jeste to da većina škola ispoštuje sugestije, što se i osjeti po plasmanu na narednom rangiranju. To je uvijek dobra prilika za unutrašnju evaluaciju rada u svakoj školi.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2445

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ewsMsUudjhg0M6R4p4zTQ3bg0-bDJHlf?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu