Sport     | 14.01.2019. 12:21 |

Općina Centar za sport izdvojila oko 1.780.000 KM u 2018. godini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. januara (FENA) - Općina Centar Sarajevo iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za sport, iako ta oblast nije u njenoj direktnoj nadležnosti. Tako je u općinskom budžetu za 2018. godinu izdvojeno oko milion i 780 hiljada konvertibilnih maraka za podršku sportu.

- Sport je izazov današnjice za mlade ljude, a društvena zajednica ima zadatak da ih usmjerava na ispravan put i u tom smislu Općina je realizujući mnogobrojne projekte u proteklom periodu pokazala svoje opredjeljenje da pomogne razvoj sporta i sportista, ne samo u Centru već i u cijeloj Bosni i Hercegovini - ističu u saopćenju iz te općine. 

Izdvojeno je 126.593 KM za realizaciju projekta „365 sport plus“ u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“ u okviru kojeg je više od hiljadu osnovaca sa područja ove lokalne zajednice treniralo devet različitih sportova. Mališanima su na raspolaganju bili nogomet, košarka, rukomet, odbojka, tenis, džudo, mali nogomet i univerzalne škole sporta i borilačkih vještina.

Također, u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“, a u skladu sa Operativnim planom vannastavnih aktivnosti u školskoj 2017/2018. godini realizirani su projekti: sportsko-animacijski program za djecu predškolskog uzrasta za šta je izdvojeno 25.530,31 KM, škola gimnastike za osnovce za koju je izdvojeno 4.830 KM, kao i škola skijanja za koju je izdvojeno 13.178,80 KM. U protekloj godini realiziran je i projekt „Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike četvrtih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo“ za šta je iz budžeta izdvojeno 28.500 KM. Besplatne časove plivanja pohađalo je oko 660 mališana iz jedanaest osnovnih škola sa područja općine Centar.

U organizaciji Udruženja građana „Klub sporta Fit & Fun“ održana je jedinstvena porodična manifestacija 2. sarajevska rolerijada uz finansijsku podršku Općine Centar u iznosu od 7.000 KM. Pomenuto udruženje također je u saradnji sa Općinom Centar uspješno realiziralo projekt pod nazivom „Fitness ljeto 2018“ čiji je cilj bio potaknuti što više ljudi da uz podršku profesionalaca uživaju u kombinaciji fitnessa, prirode i zdravog načina života. Za realizaciju ovog projekta Općina je iz budžeta izdvojila 5.000 KM.

U 2018. godini održan je i drugi po redu Bike Fest u parku Jezero koji ima za cilj druženje kroz takmičenja u biciklističkim disciplinama, upoznavanje o pravilima i sigurnosnim aspektima s obzirom na saobraćajno–sigurnosne mjere, kao i omasovljenje biciklizma, te motiviranje građana da se što više bave sportom i rekreacijom kao zdravim načinom života.

U cilju razvoja i unapređenja sporta na području općine Centar izdvojeno je 115.800 KM Javnoj ustanovi „Centar za sport i rekreaciju“ čiji je osnivač Općina Centar i to za podršku u radu, nabavku opreme i sportskih rekvizita za sportske klubove.

Iz Općine Centar Sarajevo podsjećaju da je u prošloj godini započela i realizacija projekta modernizacije stadiona Koševo koju zajedničkim sredstvima finansiraju ta općina i Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo kulture i sporta KS koji su obezbijedili po 500.000 KM za pomenutu namjenu. Za nabavku i postavljanje novog rezultatskog semafora utrošeno je 104.130 KM, za uspostavljanje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti utrošeno je 163.250 maraka, dok je za pojačanje reflektorske rasvjete izdvojeno 292.000 KM, a za uređenje VIP lože će biti potrebno oko 110.000 konvertibilnih maraka.

Općina Centar Sarajevo i u prošloj godini nastavila je dugogodišnju praksu pomaganja sportskim kolektivima i pojedincima koji na najbolji način predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u svijetu. Za tu namjenu izdvojeno je 244.631 KM.

Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život i mališanima siguran prostor za igru u prošlogodišnjem budžetu ove lokalne zajednice izdvojeno je 715.265 KM za izgradnju i uređenje manjih javnih površina, dječijih „ciciban“ igrališta i sportskih ploha.

Također u proteklom periodu provedene su aktivnosti na izradi Nacrta strategije Općine Centar iz oblasti sporta za period 2019-2022. godine koji je Općinsko vijeće na 31. redovnoj sjednici, održanoj 21. decembra 2018. godine, uputilo u javnu raspravu u trajanju 30 dana.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Sportisti u BiH kroz kampanju 'Glas sportista' traže promjene sistemskog finansiranja sporta

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu