Bosna i Hercegovina     | 24.01.2019. 10:12 |

Narod i pravda uputit će inicijativu kojom bi se uredila oblast javnih nabavki

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Predsjednik Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković uputio je zastupničku inicijativu za donošenje uredbe kojom bi se uredila oblast kontrole javnih nabavki u svim institucijama i organima čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Predložio je formiranje stalne komisije ili drugog radnog tijela, čiji bi članovi bili predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija, opozicionih stranaka, Vijeća mladih i eksperti iz oblasti javnih nabavki.

- Uz postojeći Registar javnih nabavki, stalna kontrola i nesmetan pristup svim informacijama doprinijet će značajnom smanjenju koruptivnih radnji u Kantonu Sarajevo - smatra Konaković.

Kako je podsjetio u saopćenju, prema ocjenama eksperata, sistem javnih nabavki u BiH obilježava konstantno kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH što otvara prostor za višemilionski kriminal.

Svjestan činjenice da će nakon podnošenja inicijative biti onih koji će upozoriti da je ovo nadležnost viših nivoa vlasti, Konaković podsjeća da upravo na tim nivoima nisu donijeta adekvatna sistemska rješenja koja su potrebna u ovoj i drugim oblastima.

Ovakvim pristupom kaže lider Naroda i pravde, želi se pokazati odgovorni odnos ove stranke spram obećanja datih u predizbornoj kampanji, ali i opredijeljenost za uspostavljanju efikasnijeg sistema, saopćeno je iz Pres službe Naroda i pravde.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu