Najave     | 25.01.2019. 11:32 |

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. siječnja (FENA) - U ponedjeljak, 28. siječnja, na Židovskom groblju u Mostaru, s početkom u 11 sati bit će održana prigodna manifestacija obilježavanja Dana Holokausta, priopćeno je iz mostarskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. godine Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Bosni i Hercegovini. Rezoluciju o obilježavanju 27. siječnja kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine.

"Posljednje desetljeće bilježimo veliki porast neofašizma i antisemitizma u svijetu te je jako važno da ovaj dan obilježimo što masovnije i upoznamo se s modernim oblicima pojavnosti neofašizma i antisemitizma. Židovska općina Mostar tim povodom moli sve dobronamjerne građane Mostara i ljude koji uvažavaju drugog i drugačijeg da svojim angažmanom ne dozvole ovakve pojave te da svojim prisustvom na ovoj manifestaciji jasno pokažu da su na strani humanih vrijednosti i civilizacijskih tekovina svijeta", kaže se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Mijatović: Komemoracija u Potočarima je svjetlo u tami

Misija OSCE-a: Propustili smo da izvučemo pouku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu