Kultura     | 27.01.2019. 16:39 |

Knjiga.ba preporučuje tri nova romana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Online knjižara "Knjiga.ba" i ove sedmice izdvojila je tri naslova kao preporuku za pročitati i to "Narovo drvo" Nazana Bekiroglua, "Ja, onaj drugi i drukčiji svijet" Ibrahima Kalina te ljubavni roman "Zauvek moj dragi" autorke bestselera Jojo Moyes.

U Bekirogluovom romanu "Narovo drvo" radnja je smještena na liniji Trabzon - Tabriz - Tiflis - Batum - Baku - Istanbul, a priča počinje u godinama Balkanskog rata i proteže se do Prvog svjetskog rata.

Fokus priče je na Settarhanu, mladom sinu poznatog trgovca tepisima iz Tabriza te Zehri iz Trabzona koji kreću jedno prema drugom put dvije rijeke, s početka u luđačkom toku, a onda smirujućem.

Za knjigu "Ja, onaj drugi i drukčiji svijet" Ibrahima Kalina dolično je reći da je opća tema našla svoga autora, ali je i kompetentni autor našao svoju temu.

- U svome velikom romanu Josip i njegova braća (u Jakovljevim povijestima) Thomas Mann veli Dubok je zdenac prošlosti. Možda bi ga zapravo trebalo nazvati bezdanom? Na mnoge načine i knjiga Ibrahima Kalina, na turskom naslovljena sugestivnim riječima: Ben, Oteki ve Otesi, Islam - Bati iliskileri tarihine giris (Ja, onaj drugi i drukčiji svijet - Uvod u historiju odnosa islama i Zapada) oslovljava mnoge duboke zdence prošlosti, povijesne nepregledi, geografska prostranstva, ljudske sudbine, mnoge razmjene rata i mira, kulturne prinose i civilizacijske utjecaje - navodi se u saopćenju.

Kalin je poznat u američkim, evropskim i turskim krugovima kao intelektualac koji se upućeno bavi obradom kulturnih, filozofijskih civilizacijskih, religijskih i geopolitičkih odnosa Istoka i Zapada.

U ljubavnom romanu autorice bestselera Jojo Moyes "Zauvek moj dragi" junakinja Luiza Klark zna mnogo toga, zna koliko je kilometara dijeli od Sema, njene ljubavi koja je ostala u Londonu. Zna da je Leonard Gopnik, njen poslodavac, sjajna osoba, ali i da njegova prelijepa žena Agnes krije tajnu.

Kao njena asistentkinja, Lu zna da mora da udovolji svim njenim hirovima i silnim promjenama raspoloženja i izvuče najviše što može iz tog glamuroznog svijeta koji je toliko daleko od onog koji je ostavila za sobom.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Predstavljanje preporuka za povećanje sigurnosti i inkluzivnosti u Mostaru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu