Bosna i Hercegovina     | 30.01.2019. 10:43 |

Udruženje "Freelance" počelo s radom i poziva slobodne kreativce da se učlane

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30.januara (FENA)  - Zvanično je počelo s radom Udruženje "Freelance" u BiH. Ovo udruženje čine pojedinci, kreativni i uglavnom mladi ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine. Među njima su programeri, dizajneri, fotografi, novinari, prevoditelji i savjetodavci iz različitih oblasti koji zajedno žele pokrenuti aktivnosti na sistemskom rješavanju njihovog radno-pravnog statusa i odnosa spram domaće porezne politike.

-Retroaktivna naplata poreza za freelancere koji žive i privređuju u ovoj državi jeste bila povod, ali ne i razlog za osnivanje našeg Udruženja - kaže Elena Babić, vizualna dizajnerica iz Sarajeva i predsjednica prve zvanične organizacije koja okuplja bosanskohercegovačke freelancere na nivou BiH.

Kako  se navodi u saopćenju veliki broj freelancera se u posljednjih osam mjeseci suočio se sa zahtjevima Porezne uprave Federacije BiH koja prateći transakcije njihovih bankovnih računa traži dio iznosa koji je od 2015. godine do danas bio u opticaju. Protive se, kako kažu retroaktivnoj naplati te će putem Udruženja tražiti zaustavljanje ove prakse koja se razlikuje na nivou različitih kantona, odnosno u zavisnosti od područja djelovanja kantonalnih poreznih ureda.

 S ciljem stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta za rad freelancera Udruženje je otvoreno za nove članove, za sve one koji žele biti dio legalne radne snage na koju država BiH može da računa i čija prava treba i mora da zaštiti - naglašeno je u saopćenju.

Aplikaciju za članstvo u Udruženju "Freelance" u BiH moguće je popuniti na adresi www.ufubih.org, saopćeno je iz Udruženja “Freelance” u BiH Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Udruženja iz Podrinja - Smjena Hamdije Fejzića je nastavak politike devedesetih

Delić odbacio navode o kršenju procedura u vezi dodjele sredstava udruženjima (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu