Bosna i Hercegovina     | 30.01.2019. 13:08 |

Izrečena prvostepena presuda u predmetu Miro Đurišić i drugi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog pretresa za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije, u predmetu Miro Đurišić i drugi donio je prvostepenu pesudu.

Tom presudom optuženi Miro Đurišić oglašen je krivim da je počinio krivično djelo porezna utaja.

S tim u vezi Sud mu je izrekao uslovnu osudu kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od godinu dana. Istovremeno je određeno da se izrečena kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo. Optuženom je kao sporedna izrečena novčana kazna od 10.000 KM. Od optuženog se oduzima protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od 109.355,60 KM.

Sud je prilikom donošenja odluke posebno cijenio činjenicu da je priznanje optuženog došlo u ranoj fazi postupka, zatim samu ličnost optuženog koji do sada nije kažnjavan, nije sklon činjenju krivičnih djela, kao i stepen krivnje optuženog koji nije ekstremno visok.

S tim u vezi Sud je posebno imao u vidu činjenicu da je optuženi Miro Đurišić osigurao restituciju neizmirene poreske obaveze, iznos od 109.355,60 KM. Uzimajući u obzir sve naprijed navedene okolnost Sud je stekao uvjerenje da se s uvjetnom osudom može postići svrha kažnjavanja.

Miro Đurišić optužen je što je, u svojstvu osobe koja je u stvarnosti upravljala poslovanjem  pravnog lica Energent d.o.o. Posušje, izbjegao platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000 KM.

Pravno lice Energent d.o.o. Posušje odgovorno je što je kao pravno lice raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 109.355,60 KM koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario optuženi Miro Đurišić, čime je počinilo krivično djelo porezne utaje. S tim u vezi Sud je navedenom pravnom licu izrekao novčanu kaznu od 10.000 KM, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu