Bosna i Hercegovina     | 30.01.2019. 16:06 |

'Hortiterapija za najmlađe' u vrtiću u Kaknju

FENA Saopćenje

KAKANJ, 30. januara (FENA) - U Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje "Mladost"  u Kaknju održana je peta po redu edukativna radionica za djecu ovog vrtića u okviru projekta "Hortiterapija za najmlađe" koje provodi udruženje Pozitivne vrijednosti iz Sarajeva.

Kroz  temu radionice "Interakcija sa biljnim materijalom kroz dodir i miris", najmlađi su imali priliku da uče  i aktivno učestvuju, diskutuju o značaju prirode i biljaka, da i sami sade biljke uz pomoć mobilijara specijalne namjene koji omogućuje rad i u zatvorenom prostoru, a koji je ranije načinjen u okviru ovog projekta.

Efekti hortiterapije, odnosno interakcije s prirodom i biljnim materijalom odavno su poznati, od poboljšanja mentalnog zdravlja, poboljšanja senzomotoričkih vještina, kognitivnih i psihosocijalnih vještina, učenja zajedništvu, timskom radu.

Projekat se realizuje uz podršku Općine Kakanj i Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD , koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). 

- I kroz ovu radionicu pokušali smo pristupiti najmlađima na kreativan i njima prihvatljiv način. U sklopu radionice pušten je crtani film u kojem je slikovito prikazan značaj očuvanja prirode i bogatstva biljnog materijala. Nakon toga, kroz demonstraciju naših eksperata, djeci je omogućena sadnja i vježba iz oblasti proizvodnje sadnog materijala. Želja nam je da dječica zavole prirodu, upoznaju njene raznolikosti, da shvate značaj proizvodnje biljnog materijala, a kroz igru i druženje, da se nauče  timskom radu, toleranciji i poštovanju prema drugom i drugačijem - kazala je voditeljica projekta Selma Haračić Berbić, doktorantica iz oblasti hortikulture.

Osim za djecu, kroz  projekat  "Hortiterapija za najmlađe" koji se  provodi  od septembra prošle godine, održane su i edukativne radionice za uposlenike vrtića Mladost Kakanj, urađena je rekonstrukcija i revitalizacija  zelene površine u krugu vrtića te izrađen  specijalni mobilijar za hortiterapiju koji se može koristiti i u otvorenom i zatvorenom prostoru. Sve to ostaje trajno na korištenje djeci vrtića Mladost.

Osim svih benefita koje nosi ovaj projekat,  njegovi ciljevi su i socijalna inkluzija djece sa poteškoćama u razvoju,  poboljšanje uslova u kojima borave djeca vrtića Mladost, te poboljšanje ekoloških parametara na području općine Kakanj evidentirane kao jedne od najzagađenijih u BiH, saopćeno je iz udruženja Pozitivne vrijednosti. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Beograd: Policija podnijela prekršajnu prijavu zbog trovanja djece alkoholom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu