Bosna i Hercegovina     | 07.02.2019. 12:12 |

Poziv studentima da dizajniraju izgled solarnog stabla u Starom Gradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Općina Stari Grad i Udruženje inžinjera na globalnom nivou za BiH (IEEE-Institute of Electrical and Electronics Engineers) pozivaju studente svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu da se uključe u projekat izgradnje solarnog stabla u Starom Gradu "Modern Renewables – Brighter Future".

Njihov zadatak je da ponude vizuelni identitet solarnog stabla, a za autore najboljeg rješenja predviđene su nagrade.

Solarno stablo će biti postavljeno na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, a njegova uloga bit će multifunkcionalna. Služit će za punjenje prijenosnih računara, mobitela, tableta i brojnih drugih uređaja, a punjenje će biti omogućeno preko USB ulaza, standardnih utičnica, te pomoću beskontaktnog napajanja.

Stablo će pružati i druge pogodnosti i osvjetljavati okolni prostor, a imat će i neprekidni prikaz na LCD televizorima sa informacijama o važnim gradskim lokacijama, telefonskim brojevima, ustanovama i adresama, što je naročito pogodno za turiste u gradu.

Cilj projekta jeste da građani budu informirani s prednostima korištenja obnovljivih izvora energije, te da studenti Univerziteta u Sarajevu budu potaknuti da radom i zajedničkim djelovanjem unaprijede ambijent življenja u zajednici.

- Prva faza projekta podrazumijeva izradu idejnog rješenja izgleda i dizajna solarnog stabla. Kako bismo animilirali studente, odlučili smo da upravo oni dizajniraju izgled budućeg stabla - pojasnili su u IEEE BiH.

Iz tog udruženja su pojasnili kako studenti mogu raditi individualno ili u grupi do pet članova, te da je rok za izradu idejnog rješenja 45 dana, odnosno do 24. marta.

- Po okončanju roka za prijavu idejnog rješenja bit će provedena evaluacija, u skladu s propisanim kriterijima. U saradnji sa Općinom Stari Grad bit će organizovano javno predstavljanje rješenja koja su ušla u uži krug, te će biti izabrano i najbolje ponuđeno rješenje, a autori najboljeg rješenja bit će nagrađeni - istakli su iz IEEE-a BiH.

Nagradni fond za najbolje ocijenjeni rad je 2.500 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu