Bosna i Hercegovina     | 12.02.2019. 17:00 |

Osmanović-Kluge: Potrebna podrška SZO u zdravstvenom zbrinjavanju migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) – Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu s predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), direktorom Odjelа za zdravstvene sisteme i javno zdravstvo Regionalne kancelarije SZO za Evropu Hansom Klugeom i šefom ureda SZO za BiH Victorom Olsavszkym.

Razgovarano o saradnji BiH sa SZO-m u kontekstu novog globalnog programa rada (Global Program of Work – GPW 13), koji je prošle godine usvojila Svjetska zdravstvena skupština.

Direktor Odjela za zdravstvene sisteme i javno zdravstvo Regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge informisao je ministra Osmanovića da novi globalni program sastoji iz tri strateška cilja, a to je promovirati zdravlje i blagostanje, osigurati univerzalnu zdravstvenu zaštitu i zaštititi ljude od rizika, odnosno sigurnost u zdravstvu.

Ministar Osmanović istakao je da BiH ima dobru saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i da je ostvarila veliki napredak u oblastima zajedničkog djelovanja institucija BiH i SZO.

Izrazio je očekivanje da će SZO i dalje podržavati aktivnosti koje provodimo na zbrinjavanju velikog broja migranata, posebno imajući u vidu prognoze novog talasa migracija nakon zime, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

MCP BiH - Poziv za prijave na online kurs istraživanja terapije karcinoma teškim ionima

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly u nastupnoj posjeti Ministarstvu civilnih poslova BiH

Gudeljević: Povjesna borba žena još nije okončana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu