Svijet     | 17.02.2019. 14:03 |

PLO - Izrael i SAD pokušavaju srušiti palestinsku vlast u Ramallahu

FENA Internet

RAMALLAH, 17. februara (FENA) - Glavni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije - PLO Saeb Erekat izjavio je u nedjelju kako vlasti Izraela i Sjedinjenih Američkih Država zajednički pokušavaju srušiti palestinsku vlast u Ramallahu.

- Izraelska namjera ukidanja poreznih fondova palestinske vlasti je dio izraelsko-američkog plana rušenja palestinske vlasti - kazao je on za Palestinski radio.

Erakat je rekao da su sve nehumane i nezakonite mjere izraelskih vlasti dio istog plana, uključujući i pritvaranja Palestinaca, rušenje njihove imovine, progoni i etničko čišćenje koji se provode desetljećima, prenosi Al Jazeera Balkans.  

Palestinska Vlada u Ramallahu mjesečno prikuplja blizu 175 miliona dolara poreza samo od uvoza i izvoza, a izraelske vlasti su najavile da će uvesti zabranu prikupljanja tog poreza.

Mirovni pregovori između Palestine i Izraela obustavljeni su 2014. godine, a glavna prepreka za nastavak pregovora je izraelska izgradnja ilegalnih židovskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Palestinske vlasti su odbacile mogućnost da SAD u budućnosti bude moderator mirovnih pregovora, a što je reakcija na američko priznanje Jeruzalema za glavni grad Izraela.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Čović o prozivkama za prorusko djelovanje: HDZ i HNS provode europsku politiku

Muftijstvo mostarsko: Nećemo prihvatiti uzurpaciju vakufa i pravljenje novih etničkih linija

Udruženje boraca 'Patriotske lige' HNK: Oštro se protivimo prizivanju vampira rata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu