Bosna i Hercegovina     | 20.02.2019. 14:07 |

Szijjarto ponudio mogućnost da policija Mađarske pruža pomoć GP BiH

FENA Saopćenje

 

ISTANBUL/SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas se u Istanbulu sastao s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom s kojim je razgovarao o borbi protiv ilegalnih migracija.

Mektić je upoznao Szijjartoa s izazovima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina u toj oblasti kao i problemima na tzv. balkanskoj ruti.

Szijjarto je ponudio mogućnost da policija Mađarske pruža pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice od ilegalnih migranata, naglašavajući da takva saradnja postoji sa Srbijom i Makedonijom.

O rješavanju migrantske situacije Mektić razgovarao je i s direktorom  Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika (ICMPD) Michaelom Spindeleggerom. Direktor Spindelegger je najavio otvaranje regionalnog ureda ICMPD-a s ciljem jačanja prisustva na zapadnom Balkanu.

Mektić je predložio da taj ured bude u Bosni i Hercegovini, navodeći kao razloge geografsku poziciju, zalaganje BiH za regionalno rješavanje problema migracija, ali i druge prednosti za djelovanje ove organizacije.

Mektić u Istanbulu predvodi delegaciju BiH na ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, saopćeno je iz Minstarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dodik najavio posjete Crnoj Gori, Turskoj...

U okviru 'Susreta mladih Brčko distrikta BiH' posađena tri platana

Helez sa Peachom - Članstvo u NATO-u i Europskoj uniji ostaju glavni vanjskopolitički ciljevi BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu