Svijet     | 24.02.2019. 13:18 |

Nigerija čeka rezultate predsjedničkih izbora

FENA Internet

ABUJA, 24. februara (FENA) - Nigerija očekuje rezultate sa jučer održanih predsjedničkih izbora, dok nevladine organizacije upozoravaju da su nedovoljna organizacija i nasilje tokom izbornog procesa imali velikog uticaja na glasanje.

Izbori su održani jučer na 120.000 biračkih mjesta, a predsjednik Državne izborne komisije Mahmood Yakubu najavio je da će konačne rezultate objaviti u narednim danima.

No, ko god da postane sljedeći lider najnaseljenije zemlje afričkog kontinenta i vodećeg proizvođača nafte, suočit će se s brojnim izazovima poput pitanja sigurnosti i korupcije te problemima u privrednom sektoru koji se oporavlja od recesije.

Iako su iz Državne izborne komisije saopćili da su "općenito zadovoljni" procesom glasanja, činjenica je da je glasanje produženo na biračkim mjestima jer oprema nije funkcionirala ili nije stigla na vrijeme.

Također, ostalo je nejasno što će Komisija uraditi kada je u pitanju činjenica da na oko 8.500 biračkih mjesta glasanje nije bilo omogućeno, piše danas AFP.

Organizacije civilnog društva koje su nadzirale glasanje iznijele su podatak o 16 smrtnih slučajeva koji su povezani s izborima u osam od 36 regija Nigerije.

Posljednji izbori u Nigeriji 2015. godine smatrani su slobodnima i poštenim, ali Idayat Hassan iz Centra za demokraciju i razvoj upozorila je da su ovi izbori bili veliko pogoršanje od tada, dodajući u izjavi za AFP da ovaj put nije bilo onoga što se očekuje od vjerodostojnih, slobodnih i poštenih izbora.

Pobjednik na izborima 2015. godine bio je 76-ogodišnji predsjednik Muhammadu Buhari, koji je u subotu najavio da će biti pobjednik i ovogodišnjih izbora na kojima se borio za drugi četverogodišnji mandat.

Njegov glavni protivnik je 72-ogodišnji Atiku Abubakar bivši potpredsjednik, koji se peti put kandidira na izborima za predsjednika Nigerije.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Počela druga faza glasanja u Indiji

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu