Kultura     | 06.03.2019. 21:07 |

U galeriji 'Collegium Artisticum' otvorena izložba dvojice grčkih umjetnika

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Izložba „Variables of Nature“ (Varijalble prirode) Philipposa Kalamarasa i Yannisa Ziogasa otvorena je večeras u gradskoj galeriji „Collegium Artisticum“.

Postavka dvojice grčkih umjetnika svjedoči o, kako je rečeno, nesvakidašnjem stvaralačkom pregnuću u sklopu djela/instalacija koje predstavljaju spoj imaginarnog i stvarnog, odnosno sintezu prirodnih materijala i stvaralačkog uma, simbolizirajući jedinstvo različitosti, beskonačnost i univerzalonost prisutnu u prirodi.

Zioagas se predstavio instalacijom pod nazivom „Najduža grančica na svijetu“ (dužine 30 metara), kombinirajući drvo, papir, ugalj, pastel..., a Kalamaras skulpturnim namještajem (Minimal Couch), izrađenim od tri vrste drveta.

Obojica autora „propituju“ prirodne materijale, a u izjavi za Fenu ističu kako njihova umjetnička djela slave prirodu u njenoj raznolikosti, prononsirajući poruku jedinstva, sinteze i susreta različitosti, a crpeći inspiraciju putem materijala koje nalaze u prirodi.   

Ziogas, akademski slikar, je dekan likovne akademije u Florini (Fine and Applied Arts of the University of Western Macedonia), a Kalamaras, po vokaciji vajar, ujedno je i predavač vilzualne umjetnosti na istoj akademiji. Obojica nude originalni umjetnički opus, uz bogato  iskustvo prisutnosti na međunarodnoj stvaralačkoj sceni.     

Izložbu, koja je upriličena u sklopu programa 35. Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima“, otvorio je direktor tog festivala Ibrahim Spahić, istaknuvši značaj i univerzalonost poruka sadržanih u djelima dvojice predstavljenih autora.

Kazao je kako su njihovi radovi, zapravo, "eho prirode", te da svjedoče konekciju različitih elemenata, univerzalne kozmičke i civilizacijske vrijednosti, slaveći, istovremeno, stvaralašku energiju i harmoniju prisutnu u prirodi i umjetnosti.    

Inače, izložba dvojice grčkih umjetnika ostaje otvorena za posjetioce do 14. marta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Otvoren Festival 'Sarajevska zima' - Kreativno, Alternativno, Fantastično

Pedstavljanje projekta izgradnje sportskih terena u kampusu Univerziteta Džemala Bijedića

U Europskom parlamentu predstavljanje nematerijalne i materijalne baštine RH i BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo